Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

11. 05. 2024. 07:16 >> 15:58
4

SINKEVIČIJUS

Ulaganja u hidroenergiju da budu u skladu sa pravilima EU

Komesar EU za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičijus rekao je da se od Crne Gore, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, očekuje da će se postepeno uskladiti sa pravom EU u oblasti životne sredine, uključujući zakonodavstvo EU o zaštiti prirode, kao što su Direktive o pticama i staništima.

Komesar je to rekao u odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta Basa Ejkhuta iz Evropskih Zelenih o uticaju izgradnje hidreolektrana na biodiverzitet i prihvatanju relevatnih EU direktiva u Crnoj Gori. 

Sinkevičijus je rekao da je Evropska komisija dobila informaciju o potencijalnom uticaju predviđene brane u dolini Komarnice putem studije koju je uradilo Evropsko istraživanje o biodiverzitetu.

"Trenutno se razmatra žalba po Bernskoj konvenciji o uticaju hidroelektrane na kandidaturu Komarnice za Emerald lokaciju. Komisija je više puta naglašavala da ulaganja u hidroenergiju u Crnoj Gori treba da budu u skladu sa pravnim tekovinama EU u oblasti životne sredine, nacionalnim i međunarodnim obavezama zaštite prirode i upravljanja vodama, da obezbijede učešće javnosti i konsultacije i da garantuju visokokvalitetne izvještaje o procjeni uticaja na životnu sredinu koji uključuju kumulativne uticaje na prirodu i biodiverzitet", izjavio je komesar EU.

Sinkevičijus je rekao da Komisija pridaje veliki značaj pitanjima životne sredine u kontekstu pristupnih pregovora i nastaviće da razgovara sa crnogorskim vlastima o odgovarajućem usklađivanju sa pravom EU o zaštiti prirode.

"Uključujući na Pododboru za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, klimatske promjene i regionalnu politiku, u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Crne Gore"; izjavio je evropski komesar. 

Podsjetimo, vezano za projekat izgradnje hidroelektrane Komarnica ekološke organizacije iz Crne Gore podnijele su žalbu Sekretarijatu Bernske konvencije radi zaštite biodiverziteta. 

Ekolozi su podnijeli žalbu zbog lošeg tretmana životne sredine i rizičnog određivanja prioriteta u razvoju društva i brige o budućim generacijama. 

Komarnica je kategorisana kao spomenik prirode i park prirode. Rijeka Komarnica je pritoka rijeke Pive i pripada crnomorskom slivu. Teče između planina Durmitora i Vojnika. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније