Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RTS ]

11. 05. 2024. 08:49 >> 08:49
Čitaj mi:

Sukob Izraela i Hamasa

UN: Sve manje hrane i goriva, moguće zaustavljanje pomoći za Gazu

Uprkos upozorenju Vašingtona, izraelske snage pojačale su udare na Rafu, iz koje je do sada pobjeglo oko 110.000 ljudi. Premijer Benjamin Netanjahu kaže da će Izrael stajati sam ako bude morao. Hamas poručuje da je lopta u potpunosti u rukama Izraela. Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je rezoluciju koja Palestini daje nova prava i privilegije.


Ministarstvo spoljnih poslova Francuske pozvalo je Izrael da "bez odlaganja" zaustavi vojnu operaciju u Rafi na jugu Pojasa Gaze i da "učini sve što je moguće" da osigura zaštitu civila.

Ministarstvo je u saopštenju pozvalo Izrael da "odmah ponovo otvori prelaz Rafa prema Egiptu", koji je izraelska vojska zauzela, prenosi BFM TV.

Francusko ministarstvo je istaklo da je otvaranje prelaza Rafa neophodno radi dostavljanja humanitarne pomoći civilnom stanovništvu i omogućavanja najugroženijima da napuste Pojas Gaze.

Pariz je izrazio žaljenje zbog pokretanja vojne operacije izraelske vojske u Rafi i pozvao izraelske vlasti da "učine sve što je moguće da osiguraju zaštitu civila i garantuju pristup humanitarnoj pomoći, u skladu sa međunarodnim pravom".

Ocjenjuje se da operacija u Rafi preti da izazove katastrofalnu situaciju za civilno stanovništvo Gaze, koje je već više puta raseljeno. Francuska je pozvala Izrael da nastavi pregovore, navodeći da je to jedini mogući način za oslobađanje talaca i postizanje trajnog prekida vatre.

Izraelska vojska je ranije ove nedelje preuzela kontrolu nad prelazom Rafa između Pojasa Gaze i Egipta sa palestinske strane.

Izraelski ratni kabinet odobrio je proširenje područja djelovanja u Rafi. Neimenovani izvori rekli su američkim medijima da će to biti odmjereno širenje, koje neće preći crvenu liniju američkog predsjednika Bajdena.

U toku su žestoke borbe u južnom dijelu Rafe. Izraelski tenkovi probijaju se dublje u grad.

"Ako moramo da stojimo sami, stajaćemo sami. Borićemo se zubima i noktima. Danas smo mnogo jači. Odlučni smo i ujedinjeni da pobijedimo našeg neprijatelja i one koji žele da nas unište", poručio je Benjamin Netanjahu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj kaže da će Španija, Malta, Irska i Slovenija uskoro ozvaničiti priznanje Palestine, što bi, kako je ocijenio, moglo da podstakne druge članice Unije da učine isto.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je rezoluciju kojom se proširuju palestinska prava u Ujedinjenim nacijama. Rezolucija poziva Savjet bezbjednosti da ponovo razmotri palestinski zahtjev za članstvo u Ujedinjenim nacijama. Do sada je Amerika svaki pokušaj blokirala vetom.

Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim se Gazi upućuje humanitarna pomoć u robi, kao vid pomoć ugroženom stanovništvu usljed kritične humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Humanitarne agencije Ujedinjenih nacija upozorile su ranije da bi sve manje zalihe hrane i goriva mogle da dovedu do toga da se operacije pomoći zaustave u roku od nekoliko dana u Gazi, jer su značajni prelazi zatvoreni, što dovodi i do zatvaranja bolnica i još veće neuhranjenosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније