Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.B. [ Portal RTCG ]

11. 05. 2024. 13:59 >> 14:03
Čitaj mi:

PODGORICA

Promocija knjige Milike Vojinovića: "Prtina života" atraktivno štivo

Promocija nove knjige člana Udruženja književnika Crne Gore Milike Vojinovića održana je sinoć u Plavoj sali Srpske kuće u Podgorici.

Knjiga "Prtina života" štampana je u ediciji "Unireksa".

Veče je otvorila pjesnikinja Milica Kralj, poručivši da Vojinović u svojim kratkim osvrtima propituje životne preobražaje, očekivanja, želje, htijenja i razočarenjima.

Kralj je na temu fragmentarne proze Vojinovića ukazala na metaforično značenje prtine, staze u snijegu, „u pokušaju da se dosegne sveobuhvatni i razložni životni opseg u čijem središtu se nalazi“.

Direktor „Unireksa“ Marko Brajković poručio je da mu je veliko zadovoljstvo što je knjiga „Prtinom života“ objavljena u ediciji tog izdavača, i da će nastaviti s izdavačkom tradicijom svog oca Janka Brajkovića. 

U svom osvrtu na knjigu zapisa Vojinovića Dragan Koprivica je istakao da se autor vraća svojim prethodnim djelima radeći dodatno na njima, te i „Prtinom života“, u žanru fragmentarne proze, predstavlja drugo, prerađeno i dopunjeno izdanje djela, objavljenog 2007. godine u Smederevu. 

"Ovo djelo žanrovski korespondira s djelima Andrića i Dučića “Znakovi pored puta” i “Blago cara Radovana”, i da oslikava ritam svakodnevnog života koji se svodi na fragmente, te i beletristika, zbog ubrzanog životnog tempa, pri kojem romani dužom formom predstavljaju ne tako atraktivno štivo za običnog čitaoca", dodao je on.

Po Koprivici, Vojinović preferira kratke jezgrovite forme, svoje lakonske osvrte na svijet i vijek u kojem živimo, na teme ljudske prolaznosti.

"A uz vječni otpor čovjeka i njegovu želju da se na neki način potvrdi u vremenu i prostoru", poručio je Koprivica. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније