Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 05. 2024. 19:32 >> 19:35
6

milan knežević

"Nakon izglasavanja Rezolucije BiH može podnijeti tužbu protiv Srbije i Crne Gore"

Lider DNP-a Milan Knežević oglasio se povodom najave da će Vlada u UN glasati za Rezoluciju o Srebrenici.

Reagovanje Kneževića prenosimo integralno: 

"Zvanična Crna Gora ne smije da glasa za Rezoluciju o Srebrenici, ne samo zbog Srbije, Republike Srpske i srpskog naroda, već prvenstveno zbog same sebe. Istog trenutka kad pritisnemo “yes” , potvrdili smo se za genocidan narod.

U posjedu sam Rezolucije 819 Savjeta Bezbjednosti, koja je usvojena na 3.199 sjednici, 16. aprila 1993. godine, a u kojoj se SB poziva na Međunarodni sud pravde u Nagoji i privremenu mjeru da vlada Savezne Republike Jugoslavije ( Srbija i Crna Gora ) treba da odmah u skladu sa svojom obavezom iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida od 09. decembra 1946, preduzme sve mjere koje su u njenoj moći da spriječi vršenje zločina genocida.
Upravo se predložena Rezolucija o Srebrenici poziva na Rezoluciju 819 SB iz aprila 1993. u kojoj se Srbiji i Crnoj Gori uvode privremene mjere i obaveza sprečavanja genocida.

Znači, notorna je neistina da se ova najavljena Rezolucija ne odnosi na države i narode. Naprotiv, baš se odnosi na Srbiju i Crnu Goru. A to dalje znači, nakon izglasavanja ove Rezolucije, BiH može podnijeti tužbu protiv Srbije i Crne Gore, u bilo kom momentu, od trenutka izglasavanja do Sudnjeg dana. A to dalje znači da Crna Gora postaje država genocidne prošlosti, i još je za to glasala kao da glasa na Evroviziji.

Ne postoji termin individualnog genocida, i svi ovi koji se ubiše da nam objasne kako se ne radi ni o jednom narodu, imaju samo jedan problem, neka mi objasne zašto je onda naziv Rezolucija o Srebrenici? Zato što se jasno konkretizuje mjesto i događaj iz rata u kom su bili prisutni Srbi i Bošnjaci. Ne spominju se nijedan general ni vojnik imenom i prezimenom. Jer da su spomenuti, onda bi to bio zločin pojedinca. Ali pošto je namjera da se zločin u Srebrenici predstavi kao genocid, onda nema individualizacije krivice na kojoj sve vrijeme insistiramo.

Uostalom, Rezolucija 819 iz 1993. godine Srbiju i Crnu Goru dovodi u kontekst genocida, a pozivajući se na nju, Njemačka i Ruanda predlažu Rezoluciju o Srebrenici. Zato amandmani Vlade Crne Gore liče na posljednju želju osuđenika na mučenje i smrt, u kojoj moli da mu prvo otkinu glavu, a tek onda ruke, umjesto kako su planirali da prvo otkinu ruke, a onda glavu. Uostalom, uz ovo reagovanje objavljujem i Rezoluciju 819 SB u kojoj se pominje Crna Gora i čestitam svim građanima dobijanje genocidnog statusa", rekao je Knežević.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније