Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

M.M.Lj. / P.R.

13. 05. 2024. 14:21 >> 17:07
2
Čitaj mi:

MARTINOVIĆ PRED ODBOROM

"Sezona počela 1. maja, 8,2% turista više nego lani"

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović poručio je da je ovogodišnja predsezona, prema podacima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO) od 9. maja, ohrabrujuća, te smatra da će sezona biti uspješna.

Danas je održano kontrolno saslušanje ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimira Martinovića, direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Mladena Mikijelja i predsjednika Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore Ranka Jovovića na sjednici Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje. Oni su odgovarali na pitanje "Da li je država spremna za predstojeću ljetnju turističku sezonu?"

  • Zamjenik predsjednika Odbora Oskar Huter kazao je da je loša predsezona, da je loš buking za sezonu u Budvi i pitao ministra kada počinje sezona i kakve poruke šaljemo turistima pred sezonu.
  • Poslanicu DPS-a Aleksandru Despotović je zanimalo na koji način Vlada planira da riješi problem radne snage na primorju. Pitala je zašto je poskupio trajekt i zašto se poklapa sa remontom trajekta. 
  • Poslanik SD-a Branislav Nenezić pitao je da li Nacionalni parkovi spremno dočekuju sezonu, da li se privode kraju zakupi za plaže i na koji način će se riješiti gužve na putevima, posebno u Sutomoru i Virpazaru.
  • Predsjednik Odbora Dejan Đurović je predložio da se formira štab koji bi rješavao probleme na primorju tokom sezone, a koje bi činili predsjednici opština i predstavnik Ministarstva. 

Martinović je, odgovarajući na pitanje poslanika Đurovića, istakao da neće biti potrebno da se kreira krizni štab.

"Nemamo krizni štab zato što nemamo takve podatke da bi imali kriznu turističku sezonu, već naprotiv. Ali imali smo dvije sjednice Koordinacionog tijela. Na tim sjednicama smo pozvali sve relevantne institiucije i tu smo definisali sve planove i obaveze koje trebamo da realizujemo. Vjerujem da taj sinergetski efekat, koji moramo svi zajedno da damo, može da nas dovede do uspješne turističke sezone", rekao je Martinović.

Martinović ističe da je ova predsezona, prema podacima NTO-a od 9. maja, ohrabrujuća, te smatra da će sezona biti uspješna. I prema podacima Nacionalnih parkova Crne Gore, Martinović smatra da će sezona biti uspješna.

"Na dan 9. maj imamo 41.984 turista, odnosno imamo na isti period prošle godine povećanje za 8,2 odsto", objasnio je Martinović.

Što se tiče hotelskih kapaciteta, Martinović iznosi podatke, da trenutno imamo 22.158 turista u hotelskom smještaju.

"To je više za 23,16 odsto u odnosu na isti period prošle godine", dodaje Martinović.

Resorni ministar je, kako navodi, insistirao da sezona počne 1. maja.

"Kako bi plaže bile spremne da bi bile turistima na usluzi", istakao je Martinović.

Nada se, prema informacijama sa terena, da će svi građevinski radovi, koji su započeti i prije formiranje ove Vlade biti završeni i da neće uticati na sezonu.

Što se tiče regionalnog vodovoda, Martinović vjeruje da ove sezone neće biti problema sa vodosnabdijevanjem.

"Imam informaciju da se poštuje zaključak 43. Vlade oko rapisivanja tendera. Na prvom tenderu nije bilo ponuđača. On je ponovljen", kazao je Martinović.

Martinović je na pitanja o saobraćajnoj infrasktrukturi, iznio podatke Aerodroma Crne Gore od 31. marta, da će Crna Gora posredstvom Aerodorma Podgorica biti povezana sa oko 45 destinacija, dok će se preko Aerodorma Tivat moći putovati na oko 40 destinacija tokom ljetnje turističke sezone.

"Na Aerodromu Podgorica novinu predstavljaju letovi iz Košica, Ostrave, Radoma. Iz Lila na Aerodromu Tivat. Imaćemo letove iz Velike Britanije - Birmingena, Bristola. Imaćemo letove i iz Izmira", naveo je Martinović, istakavši da je aviodostupnost veoma važna za Crnu Goru.

Osvrnuo se i na letove za Minhen, rekavši da je ToMontenegro imao u planu iznajmljivanje pet aviona kojim bi se pokrili letovi za Tel Aviv i Minhen.

"Nažalost, zbog geopolitičke situacije, ovi letovi su morali biti otkazani. Ne bi bilo rentabilno da imamo pet aviona", objasnio je Martinović. 

Martinović je, odgovarajući na pitanje o saobraćajnim gužvama, ocijenio da je to problem koji traje godinama.

"Ne postoji taj ministar koji se nije suočio sa ovakvim i sličnim problemima. Ukazao sam na taj problem. Iniciraćemo da MUP izradi naredbu koja se odnosi na regulaciju režima saobraćaja u vremenu ljetnje turističke sezone", navodi Martinović.

Kada je radna snaga u pitanju, i Crnu Goru je, kaže Martinović, zahvatio problem koji je vidljiv u regionu.

"Potrudili smo se da sa ZZZCG i drugim institucijama, preuzmemo određene korake kako bi smo motivisali što više ljudi da rade u Crnoj Gori, a da su sa našeg tržišta", dodao je Martinović. 

Martinović se osvrnuo i na komentar Hutera, da je posjetio Budvu radi izborne kampanje.

"Ako je to jedina zamjerka, zadovoljan sam. Ako je on nezadovoljan rastom broja turista i unaprijed priča da je propala sezona i da sam rekao da smo nepsremni... Ni jednog momenta nijesam rekao da smo nespremni, već naprotiv. Ispravio sam da Koordinaciono tijelo, ne možemo nazvati krizni štab", zaključio je Martinović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније