Žabljak
Pretežno oblačno
1.9 °C
Pljevlja
Pretežno oblačno
3.5 °C
Herceg Novi
Pretežno oblačno
16.0 °C
Nikšić
Oblačno
9.8 °C
Cetinje
Oblačno
11.8 °C
Bar
Oblačno
17.7 °C
Podgorica
Oblačno
15.0 °C
Ulcinj
Oblačno
15.3 °C
Kolašin
Pretežno oblačno
6.2 °C

Korona virus - Svijet

[ Pobjeda ]

21. 04. 2020. 07:55   >>  11:30 4

AZEM VLASI

Tri mjeseca koja su promijenila svijet

Dugo veremna u svjetskim razmjerama vrijeme će se mjeriti do korona virusa i poslije toga. Poslije ovoga može doći do velikih promjena u međunarodnim odnosima prije svega među velikim zemljama i ekonomijama, navodi u autorskom tekstu za PObjedu, Azem Vlasi.

Piše: Azem Vlasi 

Kada smo ispratili staru 2019. i spremili se za doček Nove 2020. godine, niko nije mogao pretpostaviti da će nam se, samo dva mjeseca kasnije, dakle u martu, desiti ovo što sada doživljavamo na cijeloj planeti.

Slušam komentare: Da li je ovo sa korona virusom predstava zaluđivanja planetarnih razmjera radi nekih, zasad nevidljivih, razloga i ciljeva ili realna opasnost za cijelo čovječanstvo?

Vježba

Očito, to će jasno moći da se sagleda tek kada sve prođe. Iz internet izvora može se saznati da je ovako nešto simulirano, izvođeno kao vježba u ,,Rokfeler-centru“ još 2010. godine. Cilj je bio utvrditi kako bi izgledalo nešto ovako, uzrokovano nekim virusom, kakve bi bile razmjere obolijevanja, koliko bi bilo mrtvih, kako bi nastao prekid komunikacija i krah privrednog života... Sve to bi bio kao neki uslov da se nakon toga radikalno preuređuju odnosi u svijetu.

Navodno su Kinezi i Amerikanci još u vrijeme pojave epidemije SARS 2002. godine u laboratorijama eksperimentisali sa virusom koji sada zovu korona ili kovid-19 iz organizma slijepog miša mutiranog u ljudski organizam.
I tako veoma brzo, nenadano i neočekivano ovaj nevidljivi napadač i neprijatelj čovječanstva zvani korona-virus postao je glavna, skoro jedina medijska vijest i briga država i vlada tri četvrtine stanovništva na planeti!

Da li se ovaj virus stvorio i izletio kao duh iz boce iz organizma nekog Kineza koji je spravljao i kušao čorbu od šišmiša, zmije ili guštera, sa seljačke pijace, u Vuhanu u Kini ili je izmakao iz neke laboratorije gdje uvježbavaju proizvodnju virusa iz organizama tih živih bića, možda će se saznati. Otkad znamo za Kineze, znamo i to da oni jedu sve te i slične životinje, ali ne znamo da su bili nosioci i prenosioci korona i sličnih virusa.

Sudeći po razmjerama i brzini širenja, ima razloga za veliku zabrinutost. U trci sa medicinskom naukom i prevencijom, čak i u najrazvijenijim zemljama, korona virus ide brže. Od svih sredstava borbe kojima se ljudi brane, najviše se preferira bježanje od njega, dakle izolacija, karantina, izbjegavanje kontakata među ljudima. To se u ratnoj terminologiji zove strateško povlačenje. Međutim, sudeći po posljedicama, barem do sada, reklo bi se da i nije tako strašno. Ali, po brzini širenja, izgleda strašno.

Razmjere pandemije

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od 1. januara do 25. marta 2020. godine, od korona virusa umrlo je 21.297, a od sezonskog gripa u istom periodu, umrlo je 113.034 osoba. Od malarije je umrlo 228.095. Do 2. aprila konstatovano je milion zaraženih, od kojih je 210.200 izliječenih, a 53.000 je umrlo. Nažalost, ove brojke rastu, ali stalno vidimo da je broj izliječenih četiri puta veći od onih koji umiru.

Zemlje u našoj regiji, od Slovenije do Sjeverne Makedonije, prilično dobro se nose sa ovom katastrofom. Dobro je što je utihnuo jezik mržnje i netrpeljivosti na političkoj sceni, kako unutar ovih zemalja tako i između nekih od njih. Čak i Bosna funkcioniše kao cjelovita država u borbi protiv virusa. Najviše gluposti vidimo u Srbiji i na Kosovu

Znači, ipak nije riječ o neizlječivoj bolesti. Naravno, ne izgleda strašno, ako bi se tu stalo. Ali strah i neizvjesnost zahvatila je milione ljudi, totalno nam je poremećen zivot. U ovoj panici strah i nije loš saveznik jer je to osnovna psihološka osobina koja čovjeka nagoni na odbranu od neposredne opasnosti.

Posao država i vlada u ovakvoj situaciji je da organizuju funkcionisanje zdravstvenih službi, da redovno i istinito informišu građane, a iznad svega da građanima svakodnevno daju uputstva kako da se odnose prema ovoj opasnosti, da ih pouči kako da sačuvaju sebe i one oko sebe od širenja virusa.

Zabrane, zastrašivanja, vanredna stanja, policijski čas, nisu primarne mjere jer izazivaju psihičke i mentalne problem širokih razmjera.
Svijet je navikao na velike događaje i nevolje koji ga povremeno zadese, bilo izazvane prirodnim nedaćama i boleštinama, bilo djelovanjem ljudskog faktora. Imali smo ono 1972. godine pandemiju virusa variola vera. Pa 1982. godine virus SARS. Prestrašili smo se, bilo je i mrtvih, pa prošlo. A onda zaboravimo i mislimo - neće više.

Poređenje katastrofa

Bilo je katastrofa izazvanih ljudskim djelovanjem. Dva svjetska rata, Korejski i Vijetnamski rat... Kad su prestali, mislili smo, nećemo više tako nešto vidjeti. Prije manje od deset godina krenulo je ,,Arapsko proljece“, iz Tunisa tako što je policija pretukla na ulici jednog dječaka koji je nešto prodavao tamo gdje nije dozvoljeno. Pa se narod pobunio; pa je pobuna srušila režim i dugo je ova zemlja bila u haosu... Pa se to ,,Proljece“ proširilo na Libiju, na Egipat, na Siriju... Rezultat, razorena Libija, Sirija, umalo i Egipat, pa destabilizovan i razoren Irak nešto ranije iz drugih razloga, pa Avganistan...

Ne zna se tačno, ali razmjere materijalnih šteta i razranja su ogromne, a broj mrtvih je preko 700.000, a onih kojima je život razoren i protjerani iz svojih domova, samo u Siriji je - oko osam miliona. Na talasima ,,Arapskog proljeca“ poslije toliko razaranja, ubijenih i raseljenih iz svojih domova, došao ISIL, kao krovna nesreća u tom dijelu svijeta.

E, za te arapske zemlje i narode ISIL je bio korona virus, pandemija. Ovo sada, tim narodima ne izgleda strašno. Onda su požurili odasvud da unište taj virus zvani ISIL i bitka je uglavnom dobijena. Ali, nastale su kolone izbjeglica sa tih prostora, na putu, gle, sve prema Evropi.

Da se vratimo korona virusu i alarmu koji je proglašen na većem dijelu zemaljske kugle. Posljedice po sveukupan život ljudi, globalno i pojedinačno po državama i narodima već su ogromne, a tek će se katastrofalne globalne razmjere vidjeti kada ovo prođe.
Svaka vlada se u svojoj zemlji bori sa ovim kako zna, umije i može. Naravno, ima i solidarnosti, ko koliko može pomaže i druge zavisno od kapaciteta koje ima. Među članicama Evropske unije i NATO ima više solidarnosti. To znači da udruženi i zajedno lakše se suočavamo sa nevoljama. Sada je glavna briga spašavanje ljudskih života, da bude što manje posljedica i da se širenje ovog zla zaustavi. Najgore je, međutim to što niko ne zna kada će ovo prestati i kakve će posljedice jos biti.

Posljedice

Zasigurno je da će se za dugo veremna u svjetskim razmjerama vrijeme mjeriti do koronava virusa i poslije toga. Kao ono što kazemo, kakav je svijet bio prije Drugog svjetskog rata i poslije toga. Poslije ovoga može doći do velikih promjena u međunarodnim odnosima prije svega među velikim zemljama i ekonomijama.
Kina, rodonačelnik korona virusa već duže vrijeme bilježi gigantski uspon, tako da je još malo pa prva ekonomska sila na svijetu. To je zemlja koja investira i izvodi radove u mnogim djelovima svijeta, a njeni proizvodi preplavili su svjetska tržista zbog jeftine cijene proizvodnje, ali ne i kvaliteta.

Poslije ovoga, kada se bude spominjala Kina, prva pomisao potencijalnim kupcima njenih roba biće da je njezin najpoznatiji izvozni proizvod – korona virus. Već sada zbog toga na stotine hiljada kontejnera punih kineske robe za strana trzišta ostali su u lukama jer ih naručioci ne žele. ,,Ne, hvala“, biće glavni odgovor na ponude kineske robe za dugo vremena. A drugi izvoznici na svjetskom tržištu će to iskoristiti.

Ipak, Kina je takva da je niko ne može potisnuti na marginu. Svijet će i nadalje ostati u četiri glavne političke i ekonomske zone. Biće to Kina, Rusija sa srednjeazijskim zemljama koje imaju značajne energetske resurse, računajući tu i Iran; tu su Zapadna i Srednja Evropa, tj. Evropska unija sa SAD. Ako svi zajedno žele da im se ovo više ne ponovi, odrećiće se trke u naoružanju pa će više sarađivati u unapređenju medicinski i farmaceutskih nauka te u oblasti mikrobiologije. Virus korona pokazuje da je zajednički nevidljivi neprijatelj kudikamo jači od čitavog arsenala nuklearnih ombi.

Zapadni Balkan

Do sada, najviše su pogođene razvijenije zemlje Evrope i SAD. Stoga će globalni potres u svjetskoj ekonomiji biti veliki, ali su i šanse da će se one brže oporaviti veće.

Zemlje u našoj regiji, od Slovenije do Sjeverne Makedonije, prilično dobro se nose sa ovom katastrofom. Dobro je što je utihnuo jezik mržnje i netrpeljivosti na političkoj sceni, kako unutar ovih zemalja tako i između nekih od njih. Čak i Bosna funkcioniše kao cjelovita država u borbi protiv virusa.

Najviše gluposti vidimo u Srbiji i na Kosovu. U Srbiji, čovjek koji ima neograničenu vlast nad svim i svačim sada odlučuje i o načinu života svakog građanina, kada će u šetnju, kada u kupovinu namirnica, kada će prošetati pse... Na sva zvona zahvaljuje Kini za ono nešto pomoći što je poslala, a prećutkuje višestruko veću finansijsku i drugu pomoć koju dobija od Evropske unije. ,,Čelična ljubav i prijateljstvo sa Kinom“ mu je važnije od Evrope u kojoj se Srbija nalazi. Naravno, i Kini i svakome ko ti u nevolji pomaže treba se zahvaliti.

Na Kosovu, tragikomična situacija. U jeku borbe sa pandemijom korona virusa, koalicioni partner u Vladi (Demokratski Savez Kosova) predlaže da se Vlada ruši. Navodno, jer premijer Aljbin Kurti (,,Pokret samoopredeljenje“) kvari odnose sa Amerikom zašto nije Vlada odmah ukinula takse na uvoz roba iz Sbije, koju je prethodna Vlada uvela u novembru 2018. Ne zna se kada je to ,,odmah“ bilo. Eto, ispada da Kurti ne voli Ameriku. A dijeliti Albance na one koji vole i ne vole Ameriku je kao kad djecu posvađaš pitanjem ko manje, a ko više voli roditelje.

Vlada je tu taksu ukinula dijelom 20. marta, a u cjelini 1. aprila. Iz opozicionih partija jedva su to dočekali, ne bi li u novoj kombinatorici za novu vladu svako od njih prigrabio neku mrvicu vlasti, pa je 25. marta sa 82 od ukupno 120 poslanika, Skupština srušila Vladu.

Kao da Amerika u alarmu sa pandemijom nema važnija posla nego da sankcioniše Kosovo što nije ukinuta taksa na srpske robe, ,,odmah“. Kada je to bilo, nije bitno. Nijedna vlada u preko sto pedeset zemalja koje se bore sa pandemijom nije ovakvu glupost napravila. Što bi stari rekli: ,,Prvo ti bog uzme pamet, pa onda imetak“.

Nadajmo se da će odnosi među državama u našoj regiji, poslije ovoga biti bolji nego što su bili prije pandemije, ali i unutrašnje političke scene mirnije. Kao da je sve stigla kletva: Dabogda se o sebi zabavili.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo