Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

12. 09. 2016. 23:53 >> 23:32

TRI FILMA

Dani evropskog filma u Nikšiću

U okviru ciklusa „Dani evropskog filma“, u Nikšićkom pozorištu će od 13 - 15. septembra, u 20 sati, biti prikazana tri filma: „Tuđina“, „Djeca“ i „Žeđ“.

 

Organizatori ovog događaja su Evropska unija u Crnoj Gori i EU Info Centar i JU Nikšićko pozorište u okviru „Septembarskih dana“ i Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. Ulaz za sve projekcije je slobodan.

Evropska unija u Crnoj Gori i EU Info Centar od 8. do 28. septembra organizuju „Dane evropskog filma“. Crnogorska publika je  u prilici da u šest opština pogleda četrnaest filmova iz različitih evropskih produkcija. U programu manifestacije učestvuju ambasade: Njemačke, Estonije, Italije, Švedske, Holandije, Francuske, Rumunije, Litvanije, Češke, Slovenije, Slovačke, Bugarske, Kipra i Grčke.

Repertoar u Nikšiću otvara njemački film „Tuđina” (Die Fremde), koji će biti prikazan u utorak, 13. septembra. Režiju i scenario je uradio Feo Aladag, a glavne likove tumače: Sibel Kekili, Nizam Schiller i Derya Alabora.

“Radi se o zanimljivo upakovanoj porodičnoj priči, u kojoj Umaj živi sa mužem Kemalom i sinom Čemom, u predgrađu Istanbula. Kemal je staln o nasilan prema ženi I djetetu. Kod nje se budi snažna čežnja za rodnim gradom, Berlinom i njenim roditeljima. Umaj u očaju pakuje stvari i pokušava da pobjegne od života u istambulu i svog braka”, navodi se u saopštenju.

Slovačka filmska produkcija iz 2015. godine, nikšićkoj publici će biti predstavljena dramom „Djeca“ („Deti“), u srijedu, 14. septembra.

“Ovaj filmski naslov nastao je iz četiri kratka filma: „Sin“, „Maraton“, „Kanarinac“ i „Otac“, koji zajedno čine cjelovit pogled na različite odnose roditelja i djece. Otac koji pokušava da se nosi sa zatvorenim svijetom svog autističnog sina; mladić koji ne može da podnese odvajanje od porodice; dječak koji živi sa neosjetljivim očuhom, tiraninom; iznevjerena žena koja se stara o svom umirućem ocu. Svaki lik se bori sa teškoćama na svoj način. Režiju ovog filma uradio je Jaro Vojtek, dok je scenario napisao Marek Lešćak. Glumci su: Eva Bandor, Janos Gosztonyi, Vlado Zboron, Roman Bubla, Martin Horvath i Richard Feliks”.

Treći dan evropskog filma u Crnoj Gori, rezervisan je za bugarsku produkciju, kada će u nikšiću biti prikazana devedesetominutna drama „Žeđ“ („Žažda“), u kojoj majka, otac i šesnaestogodišnji sin žive na brdu, na kraju sela.

“ Oni se izdržavaju perući hotelske čaršave. Dotok vode nije stalan i često je uopšte nema. Dolaze bušioci – otac i kćerka – kako bi riješili problem snabdijevanja vodom. Porodični harmoničan život se narušava. Svako svakog voli i mrzi. Žeđ za ljubavlju je tako velika da je samo smrt može utišati. Film je rađen u režiji Svetle Tsotsorkova, a scenario su pisali: Svetosav Ovtcharov, Svetla Tsotsorkova i Ventislav Vasilev. Uloge tumače: Monika Nadzenova, Alehander Benev, Svetlana Yancheva, Ivaylo Hristov i Vassil Mihajlov”, navodi se u saopštenju Nikšićkog pozorišta. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније