Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Objavila: M.M.Lj.

16. 09. 2016. 10:05 >> 09:48
1

HERCEG NOVI

Premijerno prikazana „Igla ispod praga“

Prvi crnogorski film snimljen u Boki poslije više od 30 godina, „Igla ispod praga“ režisera i scenariste Ivana Marinovića premijerno je prikazan sinoć u Herceg Novom, u okviru Herceg Festa, u prepunoj sali Dvorane Park.

 

Priča o seoskom svešteniku koji nakon što se suprotstavi velikoj prodaji zemljišta, ulazi u sukob sa stanovnicima svoje parohije, fascinirala je publiku, naročito stanovnike Luštice čijim anegdotama, ljudima i stvarnim događajima je inspirisan film. Većina scena filma koji je finansijski podržala i Luštica Bay, snimljeni su upravo na atraktivnim lokacijama ovog poluostrva.

Dugotrajnim aplauzima, publika je, pored Marinovića, pozdravila glumce i članove ekipe: Tihanu Ćulafić, Kristinu Stevović, Filipa Klicova, Draganu Dabović, Dejana Đonovića, Gorana Slavnića i Stašu Koprivicu.

„Želio sam da napravim film koji svaka osoba može da razumije i očekujem dobru gledanost. Vidjelo se to i na svjetskoj premijeri na Sarajevo Film Festivalu, a nadam se da će tako biti i u regionu. Dobili smo pozitivne kritike i već neke preporuke, poput one za špansko govorno područje, kao i pozive za festivale od Italije do Luksemburga. Očekuje nas duga turneja do sljedeće jeseni i sigurno 30 festivala“, rekao je Marinović.

Kada su u pitanju kompanije kao sponzori, dodao je on, jedino je Luštica Bay prepoznala značaj ovog filma.

„Oni su veoma ponosni na ovu saradnju i zadovoljni rezultatom. Luštica Bay je imala sluha za ovaj film, i moram da priznam da su zapravo bili jedini koji su imali sluha od mnogih na čija vrata smo kucali“, rekao je Marinović, koji je bio i producent filma.

 

„Za nas je bilo prirodno da podržimo film koji će svijetu prikazati ljepotu Luštice. Takođe, važno nam je i to što se radilo o filmu od nacionalnog značaja. Publika širom svijeta će biti u prilici da upozna ljepote i način života ovog mjesta. Želimo da „Igla ispod praga“ dobije što više nagrada “, saopštila je Nevin Kautri, marketing savjetnik Luštice Development.

Na, kako su istakli, ogromnoj podršci, filmska ekipa sinoć se posebno zahvalila Luštičanima i hercegonovskim kompanijama kao i orkestru Gradske muzike Herceg Novi koji se pojavljuje u filmu a uskoro slavi 130 godina postojanja. U filmu se pojavljuje i 16 stanara doma starih lica Grabovac u Risnu,  a neki od njih su sinoć prisustvovali premijeri i bili burno pozdravljeni aplauzom.

Protagonisti filma, makedonski glumac Nikola Ristovski, koji igRa glavni lik, Jelisaveta Seka Sablić, Bogdan Diklić i Leon Lučev nijesu bili u prilici da prisustvuju premijeri.

Podgoričkom premijerom, 23. septembra, „Igla ispod praga“ će otvoriti prvi Podgorica Film Festival. Distribucija filma širom Crne Gore očekuje se sredinom novembra. U Herceg Novom gledaoci će moći da ga pogledaju narednih sedam dana.

Film je sniman 25 dana, a finansirali su ga Ministarstvo kulture, Filmski centar Srbije, Turistička organizacija Herceg Novi i Luštica Bay.

Foto: Miloš Samardžić

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније