Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavio: O.Z. ]

17. 10. 2016. 23:49 >> 23:26

DJELA SFRJ

Filmovi iz 70-ih u Nikšiću

U okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, 18, 19. i 21. oktobra biće prikazana prikazana tri filma jugoslovenske kinematografije iz 70-ih godina prošlog vijeka.

U utorak, 18. oktobra, biće prikazan igrani film "Noć od paučine", iz 1978. godine, u režiji Miloša Radivojevića.

"Noć od paučine" - drama Mirka Kovača iz ciklusa drama za djecu, dešava se za vrijeme rata. Na skoro napuštenu železničku stanicu u brdima, dovode zatvorenika, i predaju ga šefu koji sam obavlja sve poslove prometa. U stanici sa njim živi i dvoje djece. Naoružani oficir predaje šefu zatvorenika sa naređenjem da ga preda prvom vojnom transportu. Šef stanice i zatvorenik provode noć sami u stanici čekajući vojni voz za koji se ne zna kad će stići. Red vožnje ne postoji. Tokom razgovora šef stanice naslućuje da je zatvorenik pripadnik pokreta otpora. Kod njega se javlja velika simpatija i samilost. Daje mu da jede, igra sa njim šah, ali ga na kraju ipak predaje vojnicima vojnog transporta koji je stigao pred zoru.

Uloge:Velimir Bata Živojinović, Aleksandar Berček, Jozo Laurenčić, Sonja Laurenčić, Vladan Živković, Ljuba Ćipranić

U srijedu, 19. oktobra, biće prikazan igrani film "Lisice" iz 1970. godine, u režiji Krsta Papića.

U gorštačkom mjestu ispod planine Dinare, nemirne 1948. godine, seoska je svadba. Osim veselja, prisutni su nemiri strepnja toga doba. Na svadbi je I Andrija, čovjek od ugleda i položaja, iz njihovog kraja, čija je riječ svetinja. Mladenci i svatovi ga u svemu slušaju, ali on im pomaže samo riječima, jer je u suštini čovjek krutih pogleda I ponaša se kao apsolutni gospodar. Kada dođe trenutak da Andrija plati za svoje zablude, povućiće za sobom I druge, nedužne ljude i donijeti im nesreću it ragediju.

Uloge:Fabijan Šovagović, Adem Čejvan, Jagoda Kaloper, Ilija Ivezić

Igrani film "Okupacija u 26 slika", u režiji Lordana Zafranovića, biće prikazan u petak, 21. oktobra, u Nikšićkom pozorištu u 20 sati. Organizatori događaja su Crnogorska kinoteka i Nikšićko pozorište u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

"Okupacija u 26 slika" je jugoslovenski film iz 1978. godine koji je režirao Lordan Zafranović po scenariju Mirka Kovača.

Tri mladića - Hrvat, Italijan i Jevrej su najbolji prijatelji u predratnom Dubrovniku. Kada njihovu zemlju okupiraju nacisti i njihovi saradnici, idilični grad postje mjesto terora i jezivih pokolja. Prijatelji sada moraju da se svrstaju u različite strane u sveopštem sukobu.

Uloge:Frano Lasić, Boris Kralj, Milan Štrljić, Stevo Žigon, Zvonko Lepetić, Bert Sotlar, Boris Dvornik i drugi.

Ulaz na sve priojekcije je besplatan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније