Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Objavila: M.M.Lj.

19. 12. 2016. 11:35 >> 11:12

KRAGUJEVAC

Glavna nagrada za "Iglu ispod Praga"

Prvi šumadijski internacionalni filmski festival (ŠIFF) održan je od 15. do 18. decembra u Kragujevcu i na njemu je “Igla ispod praga” sinoć osvojila glavnu i jedinu nagradu - nagradu publike grada Kragujevca.

Dugo očekivani film prvijenac reditelja i scenariste Ivana Marinovića na ŠIFF-u je prikazan u takmičarskom programu za dugometražni film, zajedno sa još tri domaća ostvarenja, te sa ostvarenjima iz Nemačke, BiH, Francuske, Austrije, Italije… A jedini festivalski žiri - publika - izglasala je “Iglu ispod praga” za najbolji film prosječnom ocjenom 9,13.

“Zahvalan sam kragujevačkoj publici što nam je ovom nagradom dala vjetar u leđa u distribuciji i što time šalje signal bioskopima da publika voli i sofisticiraniji sadržaj, te da “Igla ispod praga” itekako ima potencijal za veliku gledanost”, izjavio je Ivan Marinović ovim povodom.

"Igla ispod praga" je njegov rediteljski debi i nakon svjetske premijere u Sarajevu i turneje po različitim kontinentima, te mnogih pozitivnih kritika, trenutno se prikazuje u svim bioskopima u Srbiji dok je u Crnoj Gori na repertoaru bioskopa Cineplexx Delta u Podgorici, i Cadmus u Budvi. Svjetska filmska kritika je do sada bila jednoglasna u stavu da je Marinović ispričao priču o malom čoveku sa velikim problemima i to tako da je ovaj film u mogućnosti i da vas nasmije i da vas rastuži. Prestižni Holivud Riporter navodi da “Marinović pogađa zdravu ravnotežu između gorke komedije i naturalističke drame, uglavnom izbjegavajući grube karikature i pretjerane emocije koje su često karaktieristika filmova koji stižu sa Balkana”, te ističe da je film “poslastica za ljubitelje crnog humora”.

“Igla ispod praga” je priča o stanovnicima malog sela na poluostrvu koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time riješe sve svoje probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar (Nikola Ristanovski) koji odbija da proda svoj dio. Pored lukavih seljana koji mu svakodnevno zagorčavaju život, Petar mora da se suoči i sa demencijom svoje majke (Jelisaveta Seka Sablić), zaljubljenošću opsjednute Mare (Dragana Dabović), buntovništvom sina tinejdžera i konstantnim preispitivanjem sopstvene vjere. Nakon što se Petru konačno smuči da i dalje "okreće drugi obraz" nastaje nadrealni haos poslijue kojeg niko u selu neće ostati isti.

Filmu je nedavno pripala i nagrada na Bosforus Film Festivalu u Istanbulu, gdje je nagradu za najboljeg glumca dobio Nikola Ristanovski.

Glumački ansambl pored njega čine Jelisaveta Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Leon Lučev i mnogi drugi. Fotografiju potpisuje Đorđe Arambašić.

“Igla ispod praga” snimana je u veličanstvenom ambijentu Luštice i Boke Kotorske uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Filmskog Centra Srbije. Snimanje filma pomogli su i Lustica Bay i Turistička organizacija Herceg Novog.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније