Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

11. 01. 2017. 11:36 >> 11:19
12

MIRA FURLAN

"Hrvatska i svijet se dave u mržnji"

Glumica Mira Furlan kazala je da cijeli svijet ide udesno, te da se svijet, ali i Hrvatska "dave u mržnji prema svemu što je iole drugačije".

 

Mira će, naime, nastupiti u ulozi Šarlote u predstavi "Jesenja sonata", koju će sjutra premijerno izvesti Hrvatska drama riječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Ivana pl. Zajca. 

Riječ je o porodičnoj drami Ingmara Bergmana. Osim o samoj predstavi, Mira je govorila i o situaciji u svijetu, ali i situaciji u Hrvatskoj. Naravno, nije mogla da izbjegne da prokomentariše pobjedu Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima. 

''Šta reći? Svijet ide udesno. Kao da se sve teško izborene pobjede za ljudska, rasna, radnička, rodna i sva druga prava nikada nijesu ni dogodile. Idemo unazad u svakom smislu. Kao što je na simboličnom planu pobjeda Obame prij osam godina poslala iz Amerike u svijet ohrabrujuću i optimističnu poruku, tako je ova nova poruka upravo zastrašujuća. Ona govori o vrijednostima koje se cijene u svijetu u kojem imamo nesreću da živimo: agresivnost, bezosjećajnost, rasizam, prezir prema svima 'drugima', uključujući ženski pol. I, najvažnije, ogromna količina novca'', izjavila je glumica za Novi list. 

Situacija u Hrvatskoj se, prema njenom mišljenju, ne mijenja. 

''Diskurs se u ovih 25 godina nije promijenio, pa sam tako i o sebi samoj nedavno čitala odvratne, napadačke tekstove. Sve me to vrlo rastužuje, ali me i uvijek ponovno podsjeća na razloge zbog kojih sam otišla. Budući da me ovdje zapravo nema jer sam uspješno eliminisana iz javnog i kulturnog života još prije 25 godina, pitam se šta bi, dakle, zadovoljilo pljuvače: fizička smrt? Jer je simbolična smrt još davno obavljena'', prepričava legendarna glumica, koja je osamdesetih bila seks-simbol Jugoslavije. 

''Strašno je da se danas čitav svijet, ne samo Hrvatska, davi u mržnji prema svemu što je iole drugačije. Kao roditelj, zgrožena sam svim tim: jel to, dakle, svijet, u koji mladi ljudi moraju da stupe i u njemu se bore? I da li su to vrijednosti koje im taj svijet nudi'', zaključila je Mira Furlan.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније