Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Objavila: M.M.Lj.

15. 01. 2017. 10:28 >> 10:04
8

DRVENGRAD

Otvoren festival "Kustendorf"

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, filipinski režiser Lav Dijaz i reditelj Emir Kusturica otvorili su sinoć u sali Prokleta avlija u Drvengradu 10. Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf".

 

Kusturica je uručio prošlogodišnjem pobjedniku Venecijanskog filmskog festivala Nagradu za buduće filmove, nakon što je prikazan četrdesetominutni film o prethodnim izdanjima Kustendorfa.

“Dirljivo je gledati sebe unazad, ali interesantnije je pitanje šta će biti u buduće kada smo već doveli sve najveće autore. Rješenje je da čekamo one koji su ovde pobijedili da postanu veliki i vrate se”, rekao je Kusturica.

On je podsjetio da su festival pokrenuli u umjetničko nevrijeme, u prvim godinama tehnološke revolucije kada su se otvorili novi prozori i načini za gledanja filmova i u tome je stradao film.

Kusturica je naglasio da je srećan što postoje ljudi koji neguju autorski film i koji dolaze na Mećavnik i pobuđuju nadu kod budućih autora, dodavši da je ideja o velikim autorima bila ideja vodilja u njegovom stvaralaštvu.

Na otvaranju je izveden igrokaz o snimanju filma u režiji Milana Nešković, sa Dunjom Kusturicom u glavnoj ulozi.

Nakon toga Kusturica je zajedno sa No Smoking Orchestrom i Novosadskim big bendom zasvirao muziku iz svojih filmova.

Svečanom otvaranju prisustvovali su kineski reditelj Đie Liua, finski režiser Anti Jokinen, ruski pisac, scenarista i glumac Zahar Prilepin, članovi žirija i ambašador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Do 19. januara za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz 19 zemalja.

Na program će biti filmovi "U krevetu sa Viktorijom" rediteljke Žustin Trie koji će predstaviti glumica Viržin Efira, "Cveće zla" Jokinena, "De Lan", Đie Liua, "Duša na struni" Džanga Janga.

Retrospektiva velikana posvećena je scenaristi Gordanu Mihiću.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније