Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

09. 02. 2013. 14:53   >>  14:51

izvinjenje

„Žao nam je ako se neko uvrijedio!“

Scenarista filma „Linkoln“, izvinio se zbog 15 sekundi istorijskih netačnosti.

Izvinjenje scenariste  uslijedilo je nakon prigovora američkog kongresmena iz Konektikata da u filmu dva zastupnika iz njegove države 1865. glasaju protiv ukidanja ropstva.

 „Kongresmen Džoe Kurtnej  u pravu je kada kaže da su četiri člana izaslanstva Konektikata glasala za amandman o ukidanju ropstva u Sjedinjenim Državama“, priznaje u elektronskoj poruci scenarista Toni Kušner.

„Izmijenili smo glasanje dvojice članova izaslanstva i dali smo nova imena osobama koje su ubacile svoje listiće u kutiju kako ga ne bismo pripisali stvarnim osobama', kazao je.

Scenarista ipak pomalo podrugljivo dodaje da mu je "žao ako se neko u Konektikatu osjetio uvrijeđenim zbog 15 sekundi filma". 

Kušner ističe da netačnost nipošto ne utiče na poruku filma koji je 'istorijska drama' i treba je razlikovati od istorije.

„Je li to zaista bilo baš tako? Ako je odgovor 'da', onda je to istorija. Ako je odgovor 'ne', onda je to istorijska  drama', rekao je.

Kurtnej  je u saopštenju rekao da je zadovoljan što je scenarista priznao grešku "kako gledaoci ne bi izašli iz bioskopa sa uvjerenjem da su (tadašnji) zastupnici iz Konektikata bili na „lošoj strani istorije“.

Zastupnik je ipak zatražio da se greška ispravi prije distribucije filma na DVD-u. 

Američki film reditelja Stevena Spilberga prikazuje izbliza lik bivšeg američkog predsjednika u vrijeme rasprave o ukidanju ropstva. Dobio je dvanaest nominacija za Oskara koji će se dodijeliti 24. februara.

 RTCG prenosiće uživo najveću filmsku manifestaciju na svijetu.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније