Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Beta; Objavila: J.B.Č ]

27. 02. 2017. 09:33 >> 09:08

UZ PORUKE SOLIODARNOSTI

Oskar protekao u ozbiljnom tonu

Iako je domaćin dodjele Oskara Džimi Kimel više puta sinoć pokušao da na duhovit način komentariše politiku predsjednika SAD-a Donalda Trampa, ne napadajući ga direktno, veče je proteklo u ozbiljnijem tonu, uz poruke solidarnosti i bratstva. Osvrćući se na predsjednički dekret o zabrani ulaska državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja u SAD, Kimel je rekao da Holivud rado prima strance.

 

"Ne diskriminišemo ljude prema zemlji porijekla već na osnovu starosti i težine", rekao je domaćin večeri, šaleći se na račun toga da starije glumice teže dobijaju uloge u Holivudu.

On se osvrnuo na dodjelu Zlatnih globusa, kada je glumica Meril Strip održala vrlo oštar govor protiv Trampove politike.

Tramp je sutradan preko Tvitera krenuo u kontranapad, iznoseći mišljenje da Meril Strip, glumica koja je ove godine 20. put bila nominovana za Oskara i koja je tri puta osvojila prestižnu nagradu, precijenjena.

Kimel je na početku večeri sinoć zamolio publiku da "potpuno nezasluženim aplauzom" podrži 67-godišnju glumicu.

U jednom trenutku, začuđen da još nema tvitova američkog predsjednika u kojima komentariše Oskare, voditelj je izvadio telefon i ukucao poruku "Hej @realDonaldTrump jeste budni?". Kimel odgovor nije dobio, ali je poruka u roku od nekoliko minuta lajkovana skoro 300.000 puta.

Iako je domaćin igrao na kartu humora, mnogi učesnici večeri i dobitnici nagrada iskoristili su priliku da upute ozbiljnije poruke predsjedniku SAD-a.

Jedan od takvih trenutaka večeri bila je dodjela nagrade u kategoriji najboljeg stranog filma. Priznanje je dobio film "Trgovački putnik" iranskog reditelja Asgara Farhadija koji je bojkotovao ceremoniju zbog Trampove politike prema imigrantima.

U njegovo ime pročitana je poruka u kojoj se navodi da je odluku da bojkotuje Oskare donio "iz poštovanja za sunarodnike i državljane šest drugih zemalja prema kojima je nehumanom odlukom pokazano nepoštovanje".

Više nominovanih za Oskara na crveni tepih su došli sa plavom trakom u znak solidarnosti sa Američkom unijom za gradjanske slobode (ACLU), uticajnom organizacijom koja se protivi Trampovoj anti-imigracionoj politici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније