Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavio: O.Z. ]

22. 03. 2017. 23:48 >> 23:22

PRISUTNI VAN GRANICA CG

Za glumce otvoreni novi prostori

U Rektoratu Univerziteta Crne Gore, na trećem seminaru o kulturi u organizaciji Studentskog parlamenta UCG, predavanje je održala osnivačica i direktorka kasting i talenat agencije ZONA iz Sarajeva, Anila Gajević, koja se bavi zastupanjem glumaca iz jugoistočne Evrope.

Nakon seminara na Cetinju iz oblasti likovnih umjetnosti i muzičkih umjetnosti u decembru, treći seminar ticao se oblasti dramskih umjetnosti, a prisustvoali su studenti glume, kao i brojni svršeni studenti dramskih umjetnosti, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore.

Glumci sarajevske agencije ZONE igrali su u brojnim projektima domaće, regionalne, evropske i američke produkcije od kojih se izdvajaju svjetski blockbusteri "Mission Impossible: Ghost Protocol", "Skyfall", "Snowpiercer", "Child 44", "The November Man", kao i evropski hitovi poput "Twice Born", "In Order of Dissapearance", "Shanghai Gypsy", "Halimin put". Glumce publika takođe može vidjeti i u popularnim regionalnim TV serijama.

Jedna od najpoznatijih crnogorskih glumica i profesora na FDU, Dubravka Drakić, kazala je da su kroz predavanje Anile Gajević imali priliku da o naprednijim modelima angažovanja glumaca u regionalnoj filmskoj produkciji čuju realne i pouzdane informacije.

"Ohrabruje to što vrlo profesionalno i odgovorno koleginica iz Sarajeva očekuje od glumaca spremnost da napreduju i razvijaju vještine, a putem izlazaka na kastinge i potvrde umijeće i opšteprihvaćeni stav da glumci školovani na FDU na Cetinju su i te kako prisutni u poslu i van granica Crne Gore. Zahvaljujući internetu, glumcima se nude novi prostori, ali se od njih očekuje zalaganje i lični razvoj, koji isključuje zastarjeli model čekanja uloge u pozorištu, kao mjerila vrijednosti i talenta. Učenje jezika, savladavanje sportova i vještina i obrazovanje, to su putevi kojima treba da streme glumci "našeg" doba", kazala je Drakić.

Student povjerenik na FDU Jelena Odalović konstatovala je da su to bila dva korisna dana, koja su budućim glumcima pokazala mnogo toga - kako da postanu konkurentni, vidljiviji na tržištu, koliko ih rada još čeka.

"Završavamo studije i spremni smo da se pokažemo, da iznenadimo i da se usavršavamo. Ovo je bila prezentacija jednog od načina kako naći sebi priliku, zgrabiti je, iskoristiti na najbolji mogući način i postići uspjeh", navela je Odalovićeva.

Studentkinja glume Jelena Đukić je kazala da im je ovo predavanje omogućilo da se upoznaju sa principima funkcionisanja rada i posvećenosti na većem tržištu.

"Danas se sve više rade koprodukcijski projekti država bivše Jugoslavije. Glumci sve više imaju priliku da rad projekte van svoje države, a evropsko i uopšte svjetsko tržište je sve otvorenije za glumce sa ovih prostora. Umrežavanje je ključno, a mi umnogome kaskamo kako za informacijama, tako i za prilikama da radimo. Upoznati smo sa zahtjevima koje ono donosi kao i prilikama koje su nas do sada mimoilazile", istakla je Đukić.

Seminar je organizovan u sklopu projekta Studentski kulturni centar, čiji je nosilac Studentski parlament UCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније