Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 04. 2017. 15:41 >> 17:27

"IGLA ISPOD PRAGA"

Nagrada za crnogorski film u Urugvaju

Dugometražni igrani film "Igla ispod praga" Ivana Marinovića je na 35-tom Internacionalnom Festivalu u Urugvaju dobio specijalnu nagradu žirija u programu "Nuevos Realizadores" koji je posvećen novim rediteljima na međunarodnoj sceni.

Žiri je istakao "jedinstvenost kojom film razotkriva pitanje vlasništva i osjećanja prema zemlji, koristeći ciničan humor i burleskni ton kojim prikazuje specifičnosti jednog naroda na Balkanu kao i promjene koje donose neoliberalni projekti. Priča se bavi usamljenošću čovjeka koji je nemoćan da se odbrani od apsolutne većine koja je zavedena dobrima stranog kapitala, te bijeg pronalazi u crnom humoru na rubu mizantropije, kojim veoma dobro barata režiser filma" navodi se u obrazloženju nagrade.

Podsjetimo, „Igla ispod praga“ za koju je Ivan Marinović pisao i scenario, je priča o stanovnicima malog sela na Luštici koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time riješe sve svoje probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar koji odbija da proda svoj dio.

U filmu igraju Nikola Ristanovski, Leon Lučev, Jelisaveta Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Dragana Dabović, Goran Slavić, Dejan Đonović, Tihana Ćulafić, Filip Klicov, Mirko Vlahović, Stevan Radusinović i drugi.

Film je nakon premijere u Sarajevu prikazan na 20-tak festivala širom svijeta, a sledeće projekcije se očekuju na festivalu Go East u Weisbadenu, na SEE fest-u u Los Angelesu , kao i u Westwind programu u Sankt Petersburgu.

Projekcije "Igle ispod praga" se očekuju 18. i 19. Aprila u Tivtu, a u organizaciji Tivatskog Centra za Kulturu.

Film su pored Adriatic Western produkcIje finansirali Ministarstvo Kulture Crne Gore, Filmski Centar Srbije, Turističke Organizacije Herceg Novog i Tivta kao i Luštica Development.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније