Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

10. 02. 2013. 15:55 >> 15:54

njemci emigranti

Berlinale: Aplauz za "Zlato"

„Zlato“ („Gold“) jedini je njemački film u konkurenciji za Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinalu. Priča o njemačkim emigrantima u potrazi za zlatom dopala se berlinskoj publici.

 

 

Reditelj  Tomas Arslan  napravio je  vestern o Njemcima, koliko god čudno zvučalo. Film govori o iseljenicima koji su pohodili Sjevernu Ameriku tokom Zlatne groznice.

Režiser porijeklom iz Turske, bacio je novo svijetlo na Njemačku.

„U vrijeme  kada se događa radnja filma, Njemci su bili najveća iseljenička grupa u SAD – bilo ih je skoro šest miliona“, kaže Arslan.

Radnja „Zlata“ smještena je u 1898. i govori o nadama u bolji život.

Glumac Lars Rudolf dobro će zapamtiti dva mjeseca snimanja u divljini:

„Bilo je zaista naporno, osam sati na konju svaki dan. Zadnjica mi je otekla i dobio sam O-noge, kao pravi kauboj“, kaže Rudolf.

 

Mlada Njemica Emili (Nina Hos) kreće u potragu za zlatom, opasni poduhvat u kojem nema šta da izgubi.

Prelazi stotine kilometara  sa grupom lovaca na zlato, napušta SAD da bi sreću okušala u Kanadi, ali put kao da je sve duži, a zlato sve dalje. Ipak, Njemica istrajava u svojim nastojanjima, čime Arslan dočarava žensku emancipaciju još krajem 19. vijeka.

„Zlato“ je jedini nemački film koji je na ovogodišnjem Berlinalu u konkurenciji za Zlatnog medvjeda.

To je prvi film koji je Tomas Arslan donio na ovaj festival, dok je Nina Hos u Berlinu kao kod kuće. Ona je 2007. dobila Srebrnog medvjeda za glavnu žensku ulogu u drami „Jela“, dok je prije dvije godine i sama bila u žiriju prestižnog festivala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније