Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Objavila R.B.

24. 06. 2017. 17:07 >> 16:39
1

KULTNI FILM

Živkove “Beštije” večeras na TVCG

U susret obilježavanju 40. godina od kultnog filma “Beštije”, proslavljenog crnogorskog i jugoslovenskog reditelja Živka Nikolića, Crnogorska kinoteka, u saradnji sa Televizijom Crne Gore prikazaće večeras prigodan filmski program na prvom kanalu RTCG - a u 20 sati.

Kako su naveli iz Kinoteke, shodno dugogodišnjoj saradnji ove dvije kuće u pogledu zaštite i digitalizacije televizijske filmske građe, Kinoteka brižno čuva televizijsku filmsku baštinu i vrši transfer analognih materijala u digitalni format, čime se omogućava njihova široka primjena.

Gledaoci TVCG imaće sjutra priliku da pogledaju emisiju “Susreti” iz 1977. godine, u produkciji  tadašnje Televizije Titograd, posvećenu snimanju ovog filma. Atmosferu sa seta, u razgovoru sa urednikom emisije Rajkom Cerovićem, prenose: Mija Aleksić koji govori o uslovima snimanja i atmosferi u ekipi, Živko Nikolić o odabiru glumaca i finansiranju projekta, kao i jedan od glavnih aktera u filmu, Velimir Bata Živojinović.

U nastavku, biće prikazan Nikolićev debitantski film “Beštije”, za koji je Kinoteka izradila novu filmsku kopiju u laboratoriji Jadran filma u Zagrebu.

Program je upriličen u okviru Kalendara obilježavanja događaja za 2017. godinu, pod inicijativom Ministarstva kulture Crne Gore.

Podsjetimo, Filmski studio Titograd koparticipirao je u produkciji sa Avala filmom, Centar filmom iz Beograda i Zeta filmom iz Budve u proizvodnji filma Beštije (1997) Živka Nikolića.

Scenario za film uradili su Živko Nikolić i Dušan Kovačević, snimatelj je bio Božidar Nikolić. U filmu su igrali Velimir Bata Živojinović, Radoš Bajić, Dragomir Bojanić Gidra, Eva Ras, Viktor Starčić, Mija Aleksić, Mirjana Kodžić, Pavle Vujisić, Vesna Pećanac i drugi.

Prvi Nikolićev igrani film nije iznenadio filmsku kritiku. Bio je izuzetno bio prihvaćen i ocijenjen. Film je na XXIV festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli nagrađen “Zlatnom arenom” za kameru, a glumac Pavle Vujisić nagrađen je “Zlatnom arenom” na istom festivalu, dok je na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu dobio nagradu “Car Konstantin; za ulogu muškobanje nagrađena je Eva Ras, a Mirjana Kodžić za epizodnu ulogu brkače.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније