Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavio: O.Z. ]

28. 07. 2017. 13:40 >> 13:11

RAZVOJ KINEMATOGRAFIJE

Procedura za učlanjenje u Eurimages

Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva kulture na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o potrebi pristupanja Crne Gore potpornom fondu Savjeta Evrope - Eurimages.

Ministarstvo kulture je saošpštilo da su osnivanjem Crnogorske kinoteke, donošenjem Zakona o kinematografiji 2015. i osnivanjem Filmskog centra Crne Gore krajem 2016, stvorene pretpostavke za sistematičan i organizovan razvoj tog segmenta kulture i veća ulaganja u sve dijelove kinematografskog sektora. Na taj način su se stekli i uslovi za pokretanje procedure učlanjenja u Eurimages.


Ističe se da je uključenje u fond Eurimages najznačajniji korak u integraciji Crne Gore u evropsku kinematografiju, sa nezamjenljivim i nemjerljivim finansijskim i kulturološkim benefitima.

Eurimages je fond Savjeta Evrope, osnovan 1989. godine, i namijenjen je kinematografiji. Fond sačinjava 37 država članica koje su i članice Savjeta Evrope, a od skoro nova zemlja članica je Kanada, koja želi da poveća nivo saradnje sa evropskim kinematografijama. Eurimages je namijenjen filmskim koprodukcijama, distribuciji, prikazivanju i digitalizaciji evropskih kinematografskih djela. Glavni cilj Fonda je promocija evropske filmske industrije podsticanjem filmske produkcije, distribucije i prikazivanje filmova i jačanja saradnje između filmskih profesionalaca u Evropi. ond pruža finansijsku podršku dugometražnim, animiranim i dokumentarnim filmovima. Uz podršku koprodukcijama, što predstavlja najznačajniju djelatnost fonda, Eurimages finansijski pomaže i distribuciju evropskih filmova i nezavisne bioskope. Kroz godine, Eurimages je postao simbol kvaliteta koji projektima koje odabere otvara veliki broj mogućnosti za međunarodnu promociju. Od svog osnivanja, skoro svi evropski filmovi koji su bili prisutni na najvećim filmskim festivalima bili su podržani od strane Eurimagesa. Godišnji budžet fonda je oko 25 miliona eura, a glavni izvori sredstava su kontribucije zemalja članica, kao i povraćaj dijela sredstava dodijeljenih projektima.

Iz Ministarstva kulture su kazali da će učešće u tom fondu donijeti finansijske benefite za kinematografski sektor Crne Gore, pod uslovima propisanim programom podrške koju obezbjeđuje Eurimages.

"Eurimages će otvoriti i druge mogućnosti predstavnicima crnogorske kinematografije, kao što su: koprodukcija sa svim evropskim kinematografijama, revitalizacija bioskopske mreže i distribucije, digitalizacija bioskopa i kinematografskih djela, kao i cijeli niz drugih projekata koje Eurimages redovno podržava. Sve su to segmenti kinematografije koji su u fazi razvoja u Crnoj Gori kada im je neophodna asistencija ovog fonda, koji im otvara kako diversifikovani izvor finansiranja, tako i mogućnost povezivanja i saradnje sa evropskim partnerima. Zbog svega navedenog, pored filmskog fonda ustanovljenog Zakonom o kinematografiji, članstvo u Eurimages obezbijediće znatne, alternativne izvore za finansiranje kompleksnih zahtjeva kinematografske djelatnosti", naveli su iz Ministarstva.

Članstvom u Eurimages, kako se dodaje, crnogorski kinematografski sektor postaće aktivni partner u mreži evropskih kinematografija koje usvajaju zajedničke standarde i pomažu jedne drugima u dosezanju novih publika, ali i sudionik u donošenju odluka o podršci evropskoj kinematografiji, kroz učešće u radu i odlučivanje u Upravnom odboru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније