Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavio: O.Z. ]

30. 07. 2017. 18:17 >> 17:47

MONTENEGRO FILM FESTIVAL

Osam filmova u selekciji Kino Evropa

U okviru 31. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival, koji će biti održan od 1. do 7. avgusta 2017, biće prikazano osam filmova u selekciji Kino Evropa.

Selektor programa dugometražnih igranih filmova, u okviru kojeg je i Kino Evropa, je reditelj Ivan Marinović.

"Kino Evropa je nekompetitivna selekcija namjenjena pravim ljubiteljima arthouse filma. Ona nam predstavlja najnovije trendove i tendencije u savremenoj evropskoj produkciji. Ne treba trošiti riječi na velikane poput Hanekea, Ildiko Enyedi, Hazanaviciusa, Claire Denis i Zvyagintseva. Ipak, pažnju treba obratiti i na uzbudljiva ostvarenja manje poznatih autora kao što su italijanski “A ciambra” Jonasa Carpignana, i “A fabrica de nada” portugalskog autora Pedra Pinha. Cjelinu tradicionalno zaokružujemo pobjednikom festivala u Kanu - fascinantnim ostvarenjem “The Square” Rubena Ostlunda. O ovom filmu će se do kraja godine još mnogo pisati i govoriti kako sezona nagrada filmskih udruženja i filmskih akademija bude odmicala, a publika našeg festivala ima tu privilegiju da ga pogleda prije svih u region", ističe Marinović.

Prvo veče festivala, 1. avgusta na Kanli kuli u 23.15 sati biće prikazan film "Redoutable" (Silni) Mišela Azanavisijusa, o legendarnom reditelju Žan-Liku Godaru, koji je premijeru imao na Kanskom festivalu.

Azanavisijusov film je biografska priča o početku romanse Žan-Lik Godara sa tada maloljetnom An Vjazemski, sa kojom će provesti trinaest godina u braku. Godara glumi Luj Garel. Žan Lik Godard, najpoznatiji reditelj njegove generacije, snima film „La Chinoise“ sa ženom koju voli. Vjenčavaju se, srećni i zaljubljeni. Recepcija filma počinje dubokim preispitivnjem Žana Lika. Događaji iz 1968. godine će pojačati ovaj proces preispitivanja, a kriza koja drma Žana Lika će ga istinski promijeniti od poznatog reditelja do komunističkog umjetnika sa margine, zato što je pogrešno shvaćen i niko ga ne može razumjeti.

Iste večeri, na tvrđavi Forte Mare, u 22 sata biće prikazan film "Happy end" (Srećan kraj) Mihaela Hanekea, koji prati život mirne buržujske porodice koja živi nedaleko od divljeg izbjegličkog kampa u Kaleu. Reditelj Mihael Haneke dobitnik je dvije Zlatne palme - 2009. za film „Bijela traka“ i 2012. za „Ljubav“, za koji je dobio i nagradu Oskar za najbolji strani film. Haneke je takođe u Kanu za film „The piano teacher“2001. dobio „Gran pri“, a 2005. nagradu za najbolju režiju za film „Cache“.

Nakon toga, u 23.50 na tvrđavi Forte Mare, biće prikazan film "Loveless" (Bez ljubavi) Andreja Zvjaginceva. Autor „Povratka“ i „Levijatana“, ruski reditelj Andrej Zvjagincev predstavio se u Kanu filmom „Bez ljubavi“, koji prati buran razvod buržujskih supružnika. Film je bio jedan od favorita za Zlatnu palmu u Kanu.

U četvrtak, 3.avgusta na tvrđavi Forte Mare, u 23.30 biće prikazan film "Bright Sunshine In", delikatni i sofisticirani film Kler Deni, koji je inspirisanom meditativnom prozom Rolana Barta sa Žilijet Binoš u glavnoj ulozi.

U petak, 4.avgusta na tvrđavi Forte Mare, u 23.45, biće prikazan film "On body and soul" (Na duši i tijelu), ekscentrična drama mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film na 67. Berlinskom festivalu. “Na duši i tijelu” je neobična ljubavna priča o dvoje usamljenih radnika u jednoj budimpeštanskoj klanici - novoj radnici Mariji (Aleksandra Borbeli) i njenom starijem šefu Endreu (Geza Morćanji) - koji shvataju da su srodne duše. Ono što ju je vodilo da napravi "Na duši i tijelu", kako kaže rediteljka, jeste količina strasti koja se u ljudima javlja kada otkriju da imaju iste snove.

Za zatvaranje festivala, 7. avgusta u 21.30 na kanli kuli, biće prikazan film "The square" (Kvadrat) reditelja Rubena Ostlunda, švedska satira o svijetu umjetnosti koja je osvojila glavnu nagradu na Kanskom filmskom festivalu, Zlatnu palmu. "The square" je pomalo uvrnuta i duhovita priča o ambicioznom direktoru muzeja koji se sprema da ostvari veliki uticaj novom izložbom, ali stvari izmiču kontroli kada PR firma osmisli planove za promociju sa dalekosežnim posljedicama.

Na tvrđavi Forte Mare, 7. avgusta u 22 sata biće prikazan film "A Ciambra", Jonasa Carpignana i "A fabrica de nada" portugalskog autora Pedra Pinha.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније