Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavio: O.Z. ]

02. 08. 2017. 11:02 >> 10:34
1

SVEČANO OTVOREN

Filmski festival dio kulturnog identiteta HN

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival (FFHN-MFF) svečano je otvoren sinoć na Kanli kuli.

Festival, 31. po redu, zvanično je otvorio predsjednik žirija zvanične takmičarske selekcije, Milčo Mančevski, reditelj filmova "Prije kiše", "Prašina", "Sjenke i Majke", jedan od najboljih i najnagrađevanijih autora u regionu.

Na prepunoj Kanli kuli, Mančevski je rekao da film ne može da promijeni stvarnost, ali može to da srce brže kuca.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić na otvaranju festivala kazao je da je zadovoljan što može da kaže da Festival ni nakon što je zakoračio u četvrtu deceniju nije prestao da se kreće uzlaznom putanjom, da napreduje i razvija se kao manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, koja s pravom dobija sve veći značaj u regionu i Evropi.

"Kino je u suštini vezano za ono što je u okviru platna, ali i ono što je van njega, rekao je veliki Martin Skorseze. Kao Kino i kao film uopšte, i naš Festival je uistinu mnogo više od ovih sedam dana između otvaranja i zatvaranja. Pokazuje to činjenica da su među kreatorima ovogodišnjeg izdanja mlade snage – one generacije koje su uz Festival sazrijevale, ljudi koji su dodir filma osjetili upravo u Novom, možda i po prvi put", istakao je Katić.

Od kada je ova priča počela, na inicijativu Novljanina Milana Žmukića, kako je dodao Katić, Filmski festival je dio kulturnog identiteta Herceg Novog i Crne Gore, ključna pozicija u razvoju i promociji crnogorske kinematografije, jedan od glavnih argumenata Herceg Novog kao grada kulture i umjetnika.

"On je naša neizostavna veza sa ljudima iz svih krajeva svijeta, povod za neke nove saradnje. Važna je okosnica za dalji razvoj kulturnog turizma i ponude, što je namjera i ambicija grada Herceg Novog. Filmski festival najjača je veza Novog i filma", zaključio je Katić.

Ministar kulture Crne Gore, Janko Ljumović, obratio se publici i rekao da film uspijeva, uprkos hiperprodukciji digitalnih slika, brzini i gužvama savremenog komuniciranja da bude osobeni medij, koji na tankoj granici između faktičkog i oniričkog, jeste u stanju da zađe u najdublje i najintimnije dijelove svakog društva i da nam da priliku da se posvetimo idejama koje filmski autori kreiraju.

"Film ima nemjerljiv i nezamjenljiv značaj za jednu zajednicu, jer nam pruža priliku da sagledamo svijet oko nas iz uglova koji nam nisu često dostupni. Sve evropske zemlje posvećene su očuvanju i unapređenju kinematografije kako zbog kohezivne uloge koje posjeduju pokretne slike za jednu zajednicu, tako i zbog toga što kinematografija predstavlja značajan ekonomski i kreativni resurs, koji generiše kulturni razvoj i posebno danas bitno - platformu za interkulturni dijalog", istakao je Ljumović i naglasio da vjeruje da ćemo i ove godine biti bogatiji za mnoštvo tih osobenih iskustava i dobrih filmova.

"Filmski festivali su tu da nam ponude upravo takve filmove, a festival u Herceg Novom je najljepša pozornica za susret i promociju kultura", zaključio je ministar Ljumović, dodajući da mu je zadovoljstvo da bude na Kanli kuli, jednoj od hercegnovskih tvrđava, koja zahvaljujući filmskom festivalu od posebnog značaja za kulturu Crne Gore od večeras postaje i jedan osoben mentalni pejzaž, pejzaž kao željeni pogled na svijet.

Montenegro Film Festival otvoren je regionalnom premijerom filma “Muškarci ne plaču”, reditelja i scenariste Alena Drljevića, koji je nedavno osvojio dvije nagrade - Cine Europa nagradu i Specijalnu nagradu žirija na 52. Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary, gdje je imao i svjetsku premijeru u okviru glavnog takmičarskog programa.

Film je snažna priča o deset muškaraca, ratnih veterana, koji su jedini gosti u zabačenom planinskom hotelu. Oni su pripadnici različitih vojski koje su međusobno ratovale na području bivše Jugoslavije, a tu su kao učesnici radionice čiji je cilj suočavanje s prošlošću…

Nakon filma, hercegnovskoj publici poklonio se jedan od protagonist filma Boris Ler.

Trećeg dana 31. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival u četvrtak, 3. avgusta u 21 sat na Kanli kuli biće prikazan film "Biser Bojane", reditelja Milana Karadžića. Film se prikazuje u okviru selekcije Kino Orjen i takmiči se za nagradu “Živko Nikolić”. Gosti festivala su reditelj filma, Mima Karadžić, Slaven Došlo, Vanja Nenadić i Olja Bacić.

Takođe na Kanli kuli, u 22.30, biće održana premijera filma "Goran", reditelja Nevia Marasovića. Film se prikazuje takođe u okviru selekcije Kino Orjen, a gosti festivala su reditelj filma, kao i scenarista Gjermund Gisvold i glumac Janko Popović Volarić.

Na Tvrđavi Forte Mare u 22 sata biće projekcija filma "Napolju" u režiji Gyorgya Kristofa, koji se prikazuje u okviru Zanične takmičarske selekcije. U 23.45 na Tvrđavi Forte Mare biće projekcija filma "Bright sunshine in", Kler Deni. Film se prikazuje u okviru selekcije Kino Evropa.

U okviru selekcije Sstudentski filmova, trećeg dana Festivala počinje takmičarski program. U amfiteatru Herceg festa od 21 sat biće prikazani filmovi "Last call" Milene Grujić, "Van dometa" Efreta Rasnera, "Pino" Josipa Lukića i "Glad" Tamare Todorović.

Na Trgu Miće Pavlovića od 21 sat, u okviru selekcije Dokumentarnih filmova biće prikazani filmovi "Inicijacija" Teboha Edkinsa, "Duhovi borovnica" Astra Zoldnere, "C kao crveno i crno" Reze Majersi, "Park" Rande Maroufi i "Tibetanka" Jin Huaqing.

U Foajeu Dvorane Park u 12.30 biće održana promocija knjige Filsmka muzika u SFRJ – između politike i poetike, autorke Maje Vasiljević.

Izvršni producent Festivala je JUK „Herceg Fest“, a organizatori Festivala su Ministarstvo kulture i Opština Herceg Novi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније