Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavio: O.Z. ]

10. 12. 2017. 10:41 >> 10:09

KIC "BUDO TOMOVIĆ"

Večeras otvaranje festivala Ubrzaj

Osmo izdanje Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj pod sloganom ”Propitivanje granica” biće otvoreno večeras, na Međunarodni dan ljudskih prva. Festival će na Velikoj sceni KIC-a "Budo Tomović" otvoriti filmovi "Neoprostivo" i "Žaba".

Film ”Neoprostivo” danskog reditelja Larsa Feldballea Petersena biće prikazan od 17.30 sati.

Radnja filma, koji je proizvod finsko-danske produkcije, prati istinitu priču ratnog zločinca i haškog osuđenika, Esada Landža, optuženog i osuđenog na osnovu individualne krivične odgovornosti po devet tačaka za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. i po devet tačaka za kršenja zakona i običaja ratovanja u zatvoru-logoru Čelebići gdje je obavljao dužnost stražara od maja do decembra 1992. godine. Može li ratni zločinac naći oproštaj i pomiriti se s prošlošću? Kako nastaviti s normalnim životom nakon što si osuđen za jedno od najgorih djela – zločin protiv čovječnosti? Esad Landžo je godinama neuspješno tražio odgovore na ova pitanja. Odlučio je pokušati još jednom. Esad se vraća se u BiH da bi se susreo s prijateljem, bivšim čuvarem logora, svojim žrtvama i svojom porodicom. Hoće li mu ikada biti oprošteno? Zaslužuje li oproštaj?

Film ”Neoprostivo” svoju regionalnu premijeru imao je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, kroz program "Suočavanje s prošlošću", a ovaj film je dio tog programa u Crnoj Gori.

Festival će zvanično otvoriti u 19.45 sati Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a i Brian Ebel, zamjenik ambasadora Kanade. Iz CGO je saopšteno da će tom prilikom biti dodijeljene godišnje nagrade CGO-a i Festivala za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma u kategoriji pojedinac i organizacija.

Nakon toga slijedi projekcija filma "Žaba" bosanskog reditelja Elmira Jukića, kojim Festival Ubrzaj 2017 zvanično počinje.

Kultna predstava ”Žaba” koju je, takođe, režirao Elmir Jukić, poslužila je kao inspiracija za istoimenu ekranizaciju, a sam film je snimljen u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Scenarijo filma potpisuju Pjer Žalica i Elmir Jukić, a protagonista je istaknuti glumac Emir Hadžihafizbegović koji tumači bivšeg boraca sa post-traumatskim sindromom, Zeku, koji namjerava da iskoristi praznično raspoloženje, te da brata, kockara i alkoholičara, nagovori da se promijeni. Braco ga ne želi slušati i ne shvata priču ozbiljno. Zeko uzima britvu i prislanja je na Bracin vrat, te silom iznudi od njega obećanje da će se promijeniti. Braco bijesan odlazi, ne želeći ga više ikad vidjeti, a Švabo predlaže Zeki da posjeti psihijatra. Kad ostane sam, bez jedinog prijatelja i brata, Zeko uzima bombu. Izvjesno samoubistvo sprečava dolazak Mukija, mladića koji ide od vrata do vrata i prodaje knjige. Film ”Žaba” je na 23. Sarajevo Film Festivalu imao svoju premijeru i osvojio nagradu publike, a na Međunarodnom festivalu filmske kamere “Braća Manaki” u Makedoniji nagradu Bronzana kamera 300.

Reditelj filma Elmir Jukić je i gost ovogodišnjeg Festivala Ubrzaj 2017 sa kojim će nakon projekcije filma razgovor voditi doc. dr Maja Bogojevic, teoretičarka filma i filmska kritičarka.

Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2017 će se održati od 10. do 16. decembra 2017. sa centralnim programom u Podgorici u JU KIC ”Budo Tomović” od 10. do 14. decembra, i pratećim izdanjima u Beranama 11. i 12. decembra u Centru za kulturu i u Kotoru od 15. do 16. decembra u kino "Boka”.

Ubrzaj 2017 se realizuje uz podršku Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne Gore, Kanadske ambasade, fondacije Heinrich Boll, Ambasade Italije, Ambasade Izraela, Ambasade SAD, kao i kompanija Metropolis, Studio Mouse, Pošta Crne Gore, PG Taxi i Compania de Vinos Montenegro. Partneri Festivala su JU KIC ”Budo Tomović”, BELDOCS, Sarajevo Film Festival.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније