Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Predrag Radović

05. 03. 2018. 05:48 >> 06:39
3

DEL TORO I OLDMAN OSKAROVCI

"Oblik vode" ispunio očekivanja

Film "Oblik vode" reditelja Giljerma del Tora, proglašena je najboljim ostvarenjem na jubilarnoj 90. dodjeli nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka u Dolbi teatru u Los Anđelesu. On je pokupio najviše priznanja - četiri, među kojima je i Oskar za najboljeg reditelja.

Bajkovita romansa između nijeme djevojke i reptilskog stvorenja, bila je favorit večeri sa najviše, 13 nominacija.

Meksički reditelj Giljermo del Toro osvojio je Oskara za najbolju režiju za film "Oblik vode".

U toj kategoriji su bili nominovani i Kristofer Nolan "Dunkirk", Džordan Pil "Bježi", Greta Gervig "Lady Bird" i Pol Tomas Anderson "Phantom Thread".

Geri Oldman je osvojio Oskara ulogu Vinstona Čerčila u filmu "Najtamniji čas". Za najboljeg glumca su se takmičili i Timoti Šamale, Danijel Dej Luis, Danijel Kaluja i Denzel Vašington.

Frensis MekDormand je dobila Oskara za najbolju glumicu za ulogu u filmu "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju". Pored nje bile su nominovane i Seli Houkins, Margot Robi, Serše Ronan i Meril Strip.

Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu osvojio je Sem Rokvel za film "​Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju​" Martina MekDonaga, a za najbolju žensku sporednu ulogu Alison Džejni za ostvarenje "Ja, Tonja".

Oskar za najbolji strani film pripao je čileanskom ostvarenju "Fantastična žena", a Oskar za najbolji dokumentarni film ostvarenju "Ikarus" Brajana Fogela, priči o dopingu u sportu.

Reditelj Džejms Ajvori je sa 89 godina najstariji dobitnik na dodjeli. Osvojio je Oskara za adaptirani scenario za film "Skrivena ljubav", dok je Džordan Pil osvojio Oskara za najbolji originalni scenario za "Bježi". Pil je prvi afroamerički reditelj koji je dobio Oskara u toj kategoriji.

Francuski kompozitor Aleksandar Depla osvojio je drugog Oskara za muziku u filmu "Oblik vode". Prvog Oskara je dobio za film "Grand hotel Budapest".

Kimel uvod posvetio seksualnom skandalu 

U pozorištu Dolbi u Los Anđelesu kasno večeras je počela 90. ceremonija dodjele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka.

Domaćin ceremonije, humorista Džimi Kimel otvorio je ceremoniju monologom koji je gotovo u potpunosti posvetio seksualnom skandalu holivudskog producenta Harvija Vajstajna. Nastavio je priču šaleći se na račun prošlogodišnje greške kada je pred kraj ceremonije glumcu Vorenu Bitiju dat pogrešan koverat i umjesto da najavi "Moonlight" kao dobitnika nagrade za najbolji film, on je pročitao da je "La La Land" osvojio Oskara.

Holivudske zvijezde Salma Hajel, Mira Sorivno i Ešli Džad su bile među prvima koje su stigle na dodjelu na kojoj se očekuje prisustvo pokreta protiv seksualnog uznemiravanja "Me Too".

Poslije ceremonije Zlatnog globusa na kojoj je crna boja dominirala, kao znak solidarnosti sa žrtvama seksualnog nasilja, bijela i svijetle boje su se vratile na crveni tepih Holivuda.

Mlada glumica Alison Vilijams, koja igra u filmu "Get Out", prvijencu Džordana Pila, stigla je u balskoj haljini Đordja Armana krem boje.

Voditelj američke televizijske mreže ABC Džordž Penakio, koji uživo prati dodjelu, izjavio je da je nekoliko zvanica prolazeći preko crvenog tepiha odbilo da odgovori na pitanja novinara.

Penakio smatra da zvanice izbjegavaju da odgovore na pitanja o pokretu protiv seksualnog uznemiravanja pokrenutog poslije izbijanja skandal o uznemiravanju holivudskog producenta.

Tok dodjele Oskara:

5:45 - Američka filmska akademija izabrala je film "Oblik vode" za najbolje ostvarenje u 2017, čime je pokupio četiri Oskara.

5:34 - Nagradu za glavnu žensku ulogu dobila je Frensis Mekdorman za film "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju". Ovo joj je drugi Oskar, a prvog je dobila za ostvarenje Fargo.

5:23 - Geri Oldman dobio je Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu za film "Najmračniji čas". Zasluženo je stigao do prve zlatne statuete u karijeri.

5:14 - Oskar za najboljeg reditelja osvojio je Giljermo del Toro za film "Oblik vode". Treći Meksikanac koji se u veoma kratkom periodu okitio statuetom za najbolju režiju. A "Oblik vode" dolazi do treće nagrade.

5:02 - "Remeber me" je najbolja originalna pjesma, a "Koko" dolazi do drugog Oskara.

4:59 - Francuski kompozitor Alensandr Depla nagrađen je za najbolju filmsku muziku u ostvarenju "Oblik vode".

4:48 - Rodžer Dikins dobija priznanje za najbolju fotografiju u filmu "Blade Runner 2049" nakon 14 nominacija.

4:37 - Film "Bježi" dobija prvog Oskara za originalni scenario debitantskog ostvarenja Džordana Pila.

4:31 - Akademija je za najbolji adaptirani scenario odabrala film "Skrivena ljubav", a Oskara je podigao Džejms Ajvori u 89.godini. Inače, najstariji dobitnik zlatne statuete.

4:15 - Oskara za najbolji kratki igrani film ponijelo je "Tiho dijete".

4:13 - Najbolji kratki dokumentarni film, po izboru Akademije je ostvarenje "Raj je saobraćajna gužva na putu 405" Frenka Stifea.

3:57 - "Dankirk" odnosi trećeg Oskara, a priznanje je dobio Li Smit za najbolju montažu.

3:53 - Oskar za najbolje vizuelne efekte ide filmu "Blade Runner 2049".

3:41 - Najbolji dugometražni animirani film je "Koko".

3:37 - Nagrada za najbolji kratki animirani film ide ostvarenju "Draga košarko", a Oskari idu u ruke nekadašnjem "Diznijevom" animatoru Glenu Kinu i penzionisanoj NBA legendi, Kobiju Brajantu.

3:27 - Nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu osvojila je Alison Džejni za film "Ja, Tonja". 

"Sve sam sama postigla. Nemam kome da se zahvalim", nasmijala je Dženi Dolbi salu. Ona je opravdala očekivanja i osvojila svog prvog Oskara.

3:23 - Čileansko ostvarenje "Fantastična žena" režisera Sebastijana Lelioa nagrađen je u kategoriji najboljeg stranog filma. Prvi Oskar za tu zemlju u ovih 90 godina.

3:10 - Nagradu za produkcijski dizajn dobio je film "Oblik vode". Prvi Oskar za favorita.

3:01 - I statueta za miks zvuka ide filmu "Dankirk". Greg Lendejker, Geri Rico i Mark Vajngarten dobili su Oskara. Dominacija tehničkim kategorijama. 

2:57 - "Dankirk" dobija Oskara za montažu zvuka, a Oskara kući nose Ričard King i Aleks Gibson.

2:40 - Netfliksov "Ikarus" je nagrađen za najbolji dugometražni dokumentarni film, koji obrađuje doping skandal u Rusiji. Oskare su uzeli Brajan Fogel i Den Kogan.

2:31 - "Fantomska nit" je nagrađena za najbolji kostim, a statuetu je primio Mark Bridžis.

2:26 - Film "Najmračniji čas" osvaja Oskara u kategoriji šminke i frizura. Dejvid Malinovski, Lusi Sibik i Kazuhiru Cuđi nagrađeni su za svoj rad u pretvaranju Gerija Oldmana u Vinstona Čerčila.

2:18 - Prvi Oskar večeri, za najbolju mušku sporednu ulogu, dobio je Sem Rokvel za film "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju".

2:05 - Ceremonija je počela.

"Večeras kada čujete svoje ime, nemojte odmah ustajati", našalio se željeći dobrodošlicu svima domaćin Džimi Kimel, aludirajući na prošlogodišnju grešku prilikom proglašavanja najboljeg filma.

00:15 - Zvanice su počele da pristižu. Holivudske zvijezde u glamuroznim toaletama hodaju crvenim tepihom do Dolbi teatra.

Zvijezde Holivuda su nosile bedževe kao simbol otpora oružanom nasilju i podrške razgovorima o kontroli oružja nakon užasnih događaja masovnih ubistava u školama u Parklandu na Floridi i širom zemlje.

Većina poznatih na crvenom tepihu se prošetala sa narandžastim bedževima sa američkom zastavom na odjeći kako bi se ukazalo na zaustavljanje oružanog nasilja i podržao rad organizacije "Everytown", koja se bori za kontrolu oružja i sigurnost ljudi.

Skulptura Vajnstajna na holivudskom bulevaru

Američki ulični umjetnik Plestik Džizes (Plastic Jesus) koji je prije tri dana na holivudskom bulevaru postavio skulpturu Harvija Vajnstajna, izjavio je da je pomalo razočaran reakcijom prolaznika, prenijeli su danas lokalni mediji u SAD.

Skulptura zlatne boje prikazuje holivudskog producenta, kojeg je oko 100 žena optužilo za seksualno uznemiravanje, zlostavljanje i silovanje, kako sjedi u blago otvorenoj kućnoj haljini držeći u jednoj ruci statuetu Oskara.

Djelo nazvano "Casting Couch" (Promocija preko kauča) postavljeno je preko puta pozorišta Dolbi gdje se večeras održava 90. dodjela nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka.

"Na moju žalost, mnogi ljudi su samo vidjeli statuu Vajnstajna kako sjedi i ništa drugo", rekao je umjetnik i dodao da je njegova zamisao bila da prolaznik "sjedne pored skulpture i shvati kako je sjedjeti pored čudovišta".

Ovogodišnja dodjela Oskara održana je bez Vajnstajna jer ga je američka akademija poslije izbijanja afere isključila iz članstva.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније