Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Objavio: P.R. [ Beta ]

30. 04. 2018. 18:42   >>  18:34

USRED KONTROVERZE

Simpsonovi oborili rekord po broju epizoda

Poznata crtana serija "Simpsonovi" oborila je rekord po najvećem broju emitovanih epizoda za jednu seriju na američkoj televiziji, ali je prvi put suočena s polemikom i kritikama da je rasistička.

Kanal Foks (Fox) emitovao je u nedjelju 636. epizodu serije o čudnoj porodici Simpson i na taj način je oborila rekord vestern serije "Gunsmoke" koja je imala 635 epizoda poslije 20 godina emitovanja.

Taj rekord dolazi u trenutku prve polemike o seriji i odnosi se na lik Apua Nahasepimapetilona, upravnika supermarketa indijskog porijekla, čiji glas pozajmljuje bijeli glumac Henk Azaria od početka serije.

Glumac indijskog porijekla Hari Kondabulu snimio je dokumentarni film, emitovan u novembru 2017. pod naslovom "The problem with Apu" (Problem s Apuom) u kojem osuđuje stereotipe povezane s tim crtanim likom, posebno njegov veoma jak akcenat u govoru.

Kreator serije Met Grening, kao i Azaria odbili su da se pojave u tom dokumentarnom filmu kako bi odgovorili na pitanja.

Azaria je poslije premijere dokumentarca rekao da ima veoma zanimljive detalje, ali produkcija čuvene serije je odgovorila na svoj način u 633. epizodi.

U toj epizodi Mardž Simpson čita knjigu ćerki Lizi u kojoj se nalaze elementi koji mogu da uvrijede nečija osjećanja.

"Šta treba učiniti?", upitala je Mardž Lizu koja joj je odgovorila: "Teško je reći. Nešto je pokrenuto prije nekoliko decenija i pozdravljeno kao nešto bezopasno, a danas je politički nekorektno. Šta da radimo", kaže Liza okrećući se ka portretu Apua koji joj namiguje.

Mardž potom odgovara: "Neke stvari ćemo kasnije rješavati ili nećemo nikako".

Ta aluzija u epizodi je povećala polemiku do te mjere da je Azaria predložio da više ne pozajmljuje svoj glas.

Grening je kasnije reagovao rekavši da je ponosan na seriju i da "živimo u vremenu u kojem ljudi vole da se ponašaju kao da su šokirani".

Serija "Simpsonovi" se emituje od 1989, dobila je nekoliko desetina raznih nagrada i popularna je u cijelom svijetu.

U seriji koja inače ne robuje pravilima o političkoj niti bilo kakvoj drugoj korektnosti, pojavljivali su se glasovi poznatih ličnosti kao što je bivši britanski premijer Toni Bler i vlasnik Foksa Rupert Merdok, ali se parodija na račun nekih slavnih ličnosti parodiranima ponekad ne dopada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније