Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

24. 07. 2013. 22:28   >>  22:28

HERCEG NOVI

Montenegro film festival od 1. avgusta

Najveći filmski festival u Crnoj Gori, Montenegro film festival, tradicionalno će se održati u prvoj nedjelji avgusta, od 1-7. u Herceg Novom.

Takmičarski program 27. izdanja festivala održaće se na prepoznatljivim „filmskim“  lokacijama: na Kanli Kuli -glavni takmičarski program, trgu Belavista- selekcija dokumentarnog filma, amfiteatru hercegnovskog pozorišta – selekcija studentskih filmova, a na  tvrđavi Forte Mare revijalno će se prikazati ovogodišnji pobjednici najvećih evropskih festivala.

Uprkos ukupnoj, pa i krizi u kojoj opstaje filmska industrija, ove godine će biti prikazano preko 80 filmskih ostvarenja.

Umjetnički direktor festivala i selektor glavnog  i revijalnog programa, Srdan Golubović je ove godine pod motom „Festival kao slika raznolikosti rediteljskih svjetova“, napravio je, kako navode organizatori, izuzetno bogatu selekciju uzbudljivih, duhovitih, žestokih, neobičnih, nostalgičnih, duševeno kritičkih, melanholičnih, buntovnih, zabavnih, upozoravajućih filmova, koji će se sedam dana festivala svake večeri sa početkom u 21 sat prikazivati na Kanli Kuli. 

U glavnom programu  imaćemo prilike da vidimo : Od  “Falsifikatora”, Gorana Markovića, na otvaranju, preko kanskog pobjednika “Plavo je najtoplija boja” Abdelatifa Kešiša, do najbolje ocijenjenog filma ovogodišnjeg kanskog festivala, filma “Prošlost” oskarovca Asgara Farhadija.

Festival će zatvoriti još jedan velikan jugoslovenskog i srpskog filma, Goran Paskaljević, sa svojim novim filmom “Kad svane dan”.

Srpsku kinematografiju će predstavljati i “Odumiranje” Miloša Pušića i debitantsko ostvarenje “Skidanje” Koste Đorđevića, a hrvatsku kinematografiju “Ljudožder vegetarijanac” Branka Šmita i bioskopski megahit “Svećenikova djeca” novskog laureata Vinka Brešana.

Sa novim filmom Metoda Peveca “Tango Abrazos” se predstavlja slovenačka kinematografija, a imaćemo priliku da vidimo i grčki film iz berlinskog Foruma “Ćerka” Tanosa Anastopulosa,  turski “Kalup” Ali Ajdina koji je prikazan u programu “Nedjelja kritike” u Veneciji i rumunski film “Roker” Marina Krizana.

„Nažalost, ove godine nećemo imati nijedan crnogorski film u takmičarskom programu, što je prvi put u posljednjih nekoliko godina. Ipak, sa velikim zadovoljstvom na Kanlil kuli ćemo prikazati jednočasovni dokumentarni film Branka Baletića “Njegoš- jedna biografija, Noć skuplja dva vijeka”. To će biti naš mali doprinos proslavi 200- godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša ” kazao je selektor Golubović .

U okviru programa Festivalski pobjednici, na tvrđavi Forte mare sa početkom u 21 sat, prikazivaće se nagrađivani filmovi sa ovogodišnjeg kanskog i berlinskog festivala, od filma “Only God forgives”, danskog reditelja Nikolasa Vindinga Refna, sa Rajan Goslingom u glavnoj ulozi, preko filma “Borgman”Aleksa van Varmendama iz glavnog kanskog programa, zatim novog filma Fransoa Ozona “Young and beautiful”, filma “The grandmaster”, kultnog tajvanskog reditelja Vong Kar Vaia, filma “Touch of sin” Žija Žangjea, dobitnika nagrade za najbolji scenario u Kanu i filma “Prince Avalanche” Dejvida Gordona Grina koji je dobio nagradu za najboljeg reditelja na ovogodišnjem Berlinalu.

U selekciji dokumentarnih filmova, koja postoji četiri godine u okviru Montenegro Film Festivala, a od prošle godine je i u takmičarskoj kategoriji , ove godine prikazaće se oko 40 ostvarenja iz 30 zemalja, a iz  Crne Gore će biti prikazana tri ove godine proizvedena dokumentarna filma.

Selektor Vladimir Perović  saopštio je da u ovoj kategoriji ove godine imamo preko 30 zemalja producenata (nekoliko međudržavnih koprodukcija): po 3 filma iz  Crne Gore, Srbije, V. Britanije i Finske, po 2 iz Danske, Bjelorusije, SAD-a i Španije,i 23 zemlje imaju  po jedan film. 

Filmovi dokumentarne selekcije biće prikazivani na trgu Belavista sa početkom od  21:30 sati u periodu od 1. do 6. avgusta , a prve noći će biti specijalna projekcija filma “Valter”, reditelja Andreja Aćina iz Srbije.

Pored selekcije dokumentarnog, od prošle godine u takmičarskoj kategoriji je i selekcija studentskih filmova, koja ove godine predstavlja 10 filmskih Akademija iz regiona. Biće prikazana 23 studentska filma, od  2. do 6. avgusta u Amfiteatru hercegnovskog pozorišta sa početkom projekcija od 22 sata.

U sklopu pratećih programa, Festival i „Fondacija Živko Nikolić“ promovisaće knjigu – scenario za film „Zubato sunce“ Živka Nikolića, što je korak naprijed u čuvanju nacionalne kulturne baštine u oblasti kinematografije. 

Kako ističe poslovni direktor festivala Zoran Živković, za projekcije na Kanli kuli i na tvrđavi Forte mare, ove godine iznajmljena je najmodernija digitalna oprema.

Montenegro film festival je imao  i ima promocije i saradnju  sa n velikim evropskim smotrama. Već drugu godinu je filmskom festivalu u Kanu  predstavljen hercegnovski festival, zatim je  partner Filmskog festivala u Parizu,  a kao dio predstavljanja filma „As Pik“  Draška Đurovića na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, u katalog SFF-a će biti uvršten company profile i našeg festivala.

Montenegro Film festival je, u kategoriji manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore,  i realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore  i Opštine Herceg Novi , izvršni producent je Javna ustanova kulture Herceg fest , a generalni medijski pokrovitelj je Radio Televizija Crne Gore. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније