Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Beta [ Objavio: O.Z. ]

11. 06. 2018. 23:23   >>  23:12 1

STUDIJA

Muškarci čine 80 odsto filmskih kritičara

Gotovo 80 odsto filmskih kritičara su muškarci pokazuje nova studija u kojoj su analizirane filmske kritike prošlogodišnjih bioskopskih hitova.

Studiju, objavljenju danas, sačinila je Aneberg inicijativa za inkluziju sa Univerziteta Južne Kalifornije.

Istražitelji su proučavali kritike 100 filmova sa najvećom zaradom u boks ofisu 2017. godine koje su objavljene na vebsajtu "Roten Tomatos" (Rotten Tomatoes).

Od razmatranih 19.559 kritika, 77,8 odsto su napisali muškarci a 22,2 odsto žene.

Stejsi Smit, osnivačica i direktorka Inicijative za inkluziju rekla je da su filmski kritičari ogromnom većinom bijeli i muškarci.

Istražitelji ukazuju da nedostak diverziteta u razmatranjima kritičara doprinosi većim rodnim i etničkim predrasudama u filmskoj industriji. Studija je obuhvatila 36 filmova koje su uglavnom stvarale žene i 24 filmova predvođena manjinama među 100 filmova 2017. godine, ali i ti filmovi su velikim dijelom ocjenjivali bijeli muškarci.

Ranije studije su pokazale da ima broj rediteljnki na čelu najpopularnijih holivudskih produkcija. Unizverzitet Južne Kalifornije je ustanovio da su četiri odsto svih reditelja 1.100 glavnih filmova od 2007. do 2017. bile žene.

Istražitelji na Univerzitetu San Diego Stejt navode da su žene režirale 11 odsto glavnih 250 filmova 2017. godine, što je porast u odnosu na sedam odsto koliko je bilo prethodne godine ali je isti procenat kao 2000. godine.

Žene filmski kritičari iz manjinskih grupa predstavljale su samo 4,1 odsto razmatranih kritika.

Smit je pozvala timove za publicitet, marketing i distribuciju da povećaju pristup i šanse za kritičarke različitog etničkog porijekla.

Jedan od autora studije Mark Šueti je takođe pozvao sajt "Roten Tomatos" da preispita svoju definiciju "vodeći kritičar", ili da proširi izbor kritičara da bi unio veći diverzitet.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније