Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavio: O.Z. ]

12. 06. 2018. 19:54 >> 19:43

UNDERHILLFEST

Maslačak za "Ukus cementa", "Playing man" i "Družinu"

Žiri 9. UnderhillFesta, međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma iz Podgorice, odlučio je da nagrada Maslačak u međunarodnoj selekciji pripadne filmu "Ukus cementa", sirijskog reditelja Zaida Kalthouma, a u njemačkoj produkciji.

"Nagradu za najbolji inostrani film dodjeljujemo filmu “Ukus cementa” Ziada Kalthouma. Film uspijeva da nam približi dvije krajnosti - kreaciju i destrukciju, te otkriva patnju običnih ljudi koji žive i umiru u beskonačnoj repetitativnosti nasilja. Ovaj film je ispovijest, poezija i studija o ljudskoj patnji kao i poziv razuma da se katastrofa zaustavi", stoji u obrazloženju žirija.

Nagradu Maslačak u regionalnoj selekciji dobio je film "Playing man", reditelja slovenačkog reditelja Matjaža Ivanišina.

"Film "Playing Men" svojom kolažnom strukturom vodi gledaoca kroz poetično putovanje po zemljama Mediterana i na duhovit i lagodan način prikazuje mnogobrojne igre koje muškarci igraju. Film takođe istražuje i odnos prema tradiciji i kompetativnosti, vješto se poigravajući sa terminom "igra / play", koji se u filmu reflektuje kroz sport, muziku ali i glumačku igru. Playing Men je sjajan primjer hibridnog djela u kome se brišu granice između dokumentarnog i igranog filma, kombinujući život kakav jeste sa meta - filmskim momentima", stoji u obrazloženju žirija.

Specijalno priznanje žirija u regionalnoj selekciji dobio je film "Družina" Roka Bičeka.

"Specijalno priznanje žirija u regionalnoj selekciji dodjeljujemo filmu "Družina" slovenačkog reditelja Roka Bičeka koji u razdoblju dužem od deset godina prati sazrijevanje četrnaestogodišnjeg mladića Mateja Rajka. Matej odrasta u porodici u kojoj otac, majka i brat imaju intelektualni invaliditet. Sa dvadeset, kada i sam postaje otac bori se da prevaziđe obrasce ponašanja koje je naslijedio ili usvojio i da se najbolje što zna nosi s okolnostima koje su mu dane rođenjem. Ovaj hrabar i istovremeno uznemirujući opservacijski dokumentarac širi i propituje koncept porodice i u tom procesu ostavlja gledaoca s puno pitanja i emocija. Najvažnije, direktno i bez manipulacije bilo protagonistom ili gledaocem propituje što sve porodica jeste i što može biti".

Žiri u sastavu: reditelj Marko Grba Singh (Srbija), producentkinja Miljenka Čogelja (Hrvatska) i reditelj Ivan Salatić, naglasio je da su sve odluke jednoglasno donesene.

Nagradu publike 9. UnderhillFesta takođe je dobio film "Družina" s prosječnom ocjenom 4,77, saopštili su organizatori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније