Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavio: O.Z. ]

02. 08. 2018. 11:36   >>  11:21

OTVOREN FESTIVAL

Počeli filmski dani u Herceg Novom

Na Kanli kuli sinoć je otvoren 32. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival. Bilo je planirano da festival svečano otvori zvijezda jugoslovenskog filma Milena Dravić alo iz opravdanih razloga bila je spriječena, iako je došla u Herceg Novi.

Nakon odgledanog isječka iz filma "Mali film o velikoj Mileni", reditelja Miloša Radovića, novinarka Tatjana Nježić pročitala je Mileninu poruku.

"Draga i predivna publiko, došao je taj divni, srećni trenutak da otvorimo 32. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival. Festival u slavu filma, u slavu umetnosti. Umjetnosti koja je ljepša, a snažnija i stvarnija od svega. Umjetnosti koja jeste najbolji dio čovjeka, prije svega onog za koga se stvara. Fizički sam tu blizu, puna radosti i nade, zbog vas sam došla u divni Herceg Novi. Na žalost moje zdravstveno stanje danas i odluke ljekara me drže prikovanu za sobu, primoravaju da vam budem samo blizu, ali sam i i dušom i srcem sa vama i uz vas. Duboko vam se klanjam i pozivam vas da čuvate film, umjetnost i kulturu. Kultura je kao ljubavna svoje ljude poštuje i višestruko uzvraća", navela je Dravić.

Milena Dravić je tokom bogate karijere osvojila mnoge nagrade - od Zlatne arene u Puli, do Zlatne ruže u Veneciji, od najbolje ženske uloge u Kanu sve do Dobričinog prstena, nagrade za životno djelo.

Organizatori su saopštili da je ovogodišnja dobitnica nagrade za izuzetan doprinos afirmaciji filmskog festivala u Herceg Novom upravo Milena Dravić, a nagradu će joj naknadno dodijeliti poslovni direktor festivala Zoran Živković.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić poručio je sa bine Kanli kule da će hercegnovski filmski festival još jednom pokazati da film nije samo vizuelna projekcija u pokretu.

"On je umjetnost koja prikazuje život, svjedočanstvo o svijetu i slika vremena. Sedma umjetnost će zavladati jedinstvenim pozornicama koje ima samo naš grad – tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, trgom Mića Pavlovića i Kućom nobelovca Ive Andrića koja je otvorena u rekonstrukciji", kazao je Katić.

Dodao je da se značaj Filmskog festivala u Herceg Novom za Crnu Goru i cijeli region, za afirmaciju umjetnika i promociju kvaliteta, za okupljanje filmskih profesionalaca iz svih domena industrije ogleda i u tome što je ovo manifestacija od nacionalnog značaja.

"Stoga, ima neupitnu podršku Opštine Herceg Novi i države Crne Gore. Trajanje jednog događaja dokaz je da on ima dušu i kvalitet, a to nam potvrđuje puna Kanli Kula nakon 32. godine. Vjerujem da bi Milan Žmukić bio ponosan da je večeras sa nama", kazao je Katić, dodajući da poštovanje tradicije, novi programi i tim mladih stvaralaca koji su udružili svoje energije, znanje i kreativnost, garant su svijetle budućnosti Festivala.

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović rekao je da brojnost publike na hercegnovskom filmskom festivalu pokazuje da film i dalje ima onu magiju koja može da nadiđe svu zavodljivost raskošne pojavnosti ljetnjeg života u jednom primorskom gradu.

"Toj vjernoj publici omogućeno je da se u ambijentu koji i sam nosi nešto od filmske magije, upozna sa onim ostvarenjima koja predstavljaju aktuelnu reakciju sedme umjetnosti na protivrječnosti epohe u kojoj živimo, otkrivaju nam njeno lice i naličje, pokrenuću našu maštu ali i savjest", istakao je Bogdanović, dodajući da zahvaljujući svojoj sinkretičnosti, film jeste umjetnost koja najubjedljivije može da odrazi kompleksnost ovog vremena, kao što može dosljedno i netraumatično da prati njegov tehnološki progres, bez pada u banalnost i jeftnu zabavu.

32. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival otvorila je evropska premijera filma “Krijumčareći Hendriksa” Mariosa Piperidesa, aktuelnog pobjednika Trajbeka film festivala. Film je prikazan u okviru Takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma. Gosti prve večeri festivala u Herceg Novom bili su reditelj filma Marios Piperides i producentkinja filma Janine Teerling, koji su pozdravili publiku nakon projekcije filma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније