Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

15. 08. 2018. 20:07 >> 19:53

KRATKI FILM

Stijovićev "Peloid" predstavljen na SFF

Kratki film "Peloid" reditelja Bojana Stijovića imao je danas svjetsku premijeru na Sarajevo film festivalu u okviru takmičarske selekcije kratkometražnog filma. Među deset ostvarenja iz šireg regiona, od Grčke do Hrvatske, uvršten je i film rađen po kratkoj priči Stefana Boškovića.

Film "Peloid" priča je o ocu i sinu koji je upravo ostao bez posla i razveo se i koji odlazi u posjetu svome ocu koji boravi u Institutu za fizikalnu medicinu u Igalu. 

U Sarajevu, u takmičarskoj selekciji kratkog filma, bude izabrano samo deset filmova iz cijelog regiona, a među njima je i ostvarenje Bojana Stijovića, realizovano u produkcijskoj kući Artikulacija.

"Sjećam se prošle godine kad sam bio na festivalu, došao sam kao student i nijesam mogao da pretpostavim da ću se za samo godinu ponovo pojaviti i to u takmičarskom dijelu. Tako da kada sam dobio informaciju da sam uvršten u tu selekciju, zaista sam bio zadovoljan i srećan. Čitav festival je fenomenalan i dobro organizobvan i zaista vrijedi", rekao je Stijović.

Film je rađen prema kratkoj priči pisca i scenariste Stefana Boškovića koji igra glavnu ulogu u ovom ostvarenju. Njegovog filmskog oca tumači poznati dramski pisac Ljubomir Đurković.

"Mislim da je upravo zato film čudesan kod mene dva pisca postaju dva glumca i to je baš interesantno. To je nekako baš profunkcionisalo. Mislio sam prvo da nađem glumca da glumi oca, međutim nijesam bio zadovoljan izborom i onda je Ivan Đurović kao producent filma pitao šta mislim o Ljubu Đurkoviću. Kada je Ljubo čuo da Stefan glumi u filmu on je rado prihvatio ulogu", rekao je Stijović.

U selekciji kratkog filma naša kinematografija ima velikog uspjeha. Prije pet godina Ivan Salatić je za ostvarenje "Zakloni" dobio Specijalno priznanje žirija, dok je Dušan Kasalica prije dvije godine za "Bisernu obalu" dobio Srce Sarajeva, a prošle za film "Soa" Specijalno priznanje žirija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније