Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Izvor: Guardian, Objavila: M.M.Lj. ]

14. 02. 2019. 21:35   >>  21:04

ISTRAŽIVANJE

Holivud: Više žena u filmovima 2018. godine

Holivud je poradio na raznolikosti kada je riječ o povećanju broja ženskih likova i ljudi koji dolaze iz nedovoljno zastupljenih društvenih grupa u svojim najuspješnijim filmovima, pokazalo je istraživanje.

 

Inicijativa za inkluziju Annenberg analizirala je 100 najtraženijih filmova objavljenih u SAD-u 2018. godine i utvrdila je da je čak 40 filmova imalo ženu u glavnoj ulozi ili jednoj od glavnih uloga u poređenju s 32 u 2017. godini. Trenutni broj je najveći otkako je počelo sprovođenje studije 2007. godine.

Štaviše, istraživanje je pokazalo da se raznolikost u tom području takođe poboljšava, tj. od 40 filmova njih 11 je u glavnoj ulozi imalo likove za koje je rečeno da dolaze iz "nedovoljno zastupljenih rasnih/etničkih grupa". Zanimljivo je istaći da je u ovoj grupi bilo četvoro ili petoro glumaca tokom 2017. godine.

Šira slika o različitosti u Holivudu je takođe pokazala porast, tj. tokom prošle godine u 28 filmova igrali su likovi koji dolaze iz "nedovoljno zastupljenih grupa" u odnosu na 21 u 2017. godini. To je dramatičan porast u poređenju s prvim ukupnim rezultatom studije iz 2007. godine kada ih je bilo prijavljeno 13, a u 2011. godini ih je bilo najmanje - samo devet.

Dr Sejsi L Smit, direktorica Inicijative za inkluziju Anenberg, izjavila je u saopštenju da su članovi filmske industrije tokom 2018. godine konačno preduzeli mjere kako bi stvorili sadržaj koji bolje odražava svijet u kojem živimo.

U studiji su posebno istaknuti filmovi "Black Panther" i "Crazy Rich Asians", javlja Gardijan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније