Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavila: M.M.Lj. ]

30. 05. 2019. 21:52   >>  21:54

JUBILEJ

Otvaranje UnderhillFesta 2. juna u Podgorici

Deseti, jubilarni UnderhillFest - međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma svečano će biti otvoren 2. juna u 20 sati na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici. Festival će otvoriti kamerni duo koji čine violinistkinja Katarina Pavlović i pijanista Amir Džaković.

 

“U 21 sat počinje filmski program 10. Underhillfesta kada će biti prikazan film “Bergman - godina života” rediteljke Džejn Magnuson, ostvarenje koji je proglašeno najboljim dokumentarnim filmom na  31. dodjeli Evropskih filmskih nagrada u organizaciji Evropske filmske akademije, a nakon toga slijedi muzički dio programa -  Kibo/Deeport”, rekao je PR UnderhillFEsta Miroslav Minić na prvoj konferenciji za novinare.

Sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović kazala je da odabir filmova, koncept Festivala, otvorenost za nove ideje, svrstava ovaj Festival u red onih kojima se Grad zaista ponosi.

“Prepoznavši vrijednosti Festivala, energiju koja je pokrenula osnivanje Festivala, inovativnost u idejama koju promovišu filmsku produkciju, u ovom slučaju dokumentarnog filma, Grad je od samih početaka podržavao realizaciju Festivala. Kako je Festival rastao, nadograđivao se, podrška Grada je bivala veća”, rekla je Medigović.

“Ono što mogu da obećam je da ćemo u narednom periodu tražiti modele kako da ta podrška bude konkretnija i veća.”

Iako bude kiše, podgorička publika će od 2. do 9. juna na pokrivenom Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku moći da vidi najbolja ostvarenja u proteklih godinu dana, a kao i prethodnih godina filmski selektor je Vuk Perović. Dvadeset i dva filma podijeljeno je u tri selekcije: regionalnu, međunarodnu i vantakmičarsku.

“Tokom festivala prikazaćemo dvadeset i dva filma, a nekoliko njih će imati regionalnu premijeru - što nam je naročito drago i što govori da UnderhillFest želi da crnogorska publika bude apsolutno u toku sa svim što se dešava u svijetu dokumentarnog filma”, rekao je Perović.

Pet filmova je u vantakmičarskoj selekciji: “Tužioci” Leslie Thomas – film koji prikazujemo u saradnji sa Ambasadom SAD kroz program American Film Showcase; film o Leonardu Koenu “Ptica na žici”, za koji je dugo smatrano da je zauvijek izgubljen; “RBG” Betsi Vest i Džuli Koen – film koji je bio nominovan ove godine za Oskara, “Carmine Street Guitars” Rona Mana i „Velo Visionaries“Kristin Tieche.

U regionalnoj selekciji, za nagradu Maslačak takmičiće se devet filmova: “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, koji je na Kanskom festivalu proglašen dokumentarcem godine; “Pozdrav iz slobodnih šuma” Iana Soroka pobjednika DocLisboe u Lisabonu, “Sinovi smo tvog stijenja” Ivana Salatića koji je imao premijeru takođe na festivalu DocLisboa, “Na vodi” Gorana Devića dobitnika posebnog priznanja žirija na DOK Leipzigu, “Dani ludila” Damiana Nenadića – ostvarenje koje je imalo značajan festivalski život; “Kameni govornici” Igora Drljače, “Majči” Josipa Lukića, “Taurunum Boy”  Jelene Maksimović i Dušana Grubina i “Wongar” Andrijana Stojković koji je prikazan na IDFA-i, jednom od najznačajnijih festivala.

 

U međunarodnoj selekciji je osam filmova, a osim “Bergman - godina života” na 10. Underhillfestu biće prikazani filmovi: “Putinovi svjedoci”, “Dobrodošli u Sodomu” Kristijana Krunsa i Floriana Weigensamera, “Izbačeni” Fredrika Gerttena, “Lake lekcije” Dorottye Zurbó, “Noćna porodica” Luke Lorentzena, “Rođena u Evinu” Marjam Zare i “Scheme Birds” Ellen Fiske i Ellinor Hallin.

Tročlani žiri Rada Šešić, Hrvoje Mabić i Ivan Bakrač dodijeliće nagrade Maslačak u međunarodnoj i regionalnoj kategoriji.

U okviru 10. UnderhillFesta, već četvrtu godinu za redom, biće održan i trodnevni program U FOKUSU, koji Festival realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. Filmovi će biti prikazani u 3, 4. i 5. juna u 18 sati u JU Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”. U okviru programa U fokusu su filmovi “RBG”, “Rođena u Evinu” i film “Scheme Birds”.

“Ogromna mi je čast i zadovoljstvo što je Centar za ženska prava četvrti put ovdje povodom desetog Underhillfesta koji slavi važan jubilej, važan i za naš grad. UnderhillFest  je otpočetka prepoznao temu ženskih prava kao značajnu i omogućio nam da budemo dio festivala kroz program U fokusu. Dakle, ne samo kroz ovaj program, već i kroz Circle, Underhill promoviše žensko stvaralaštvo i to je jedna važna komponenta čitavog programa na koju smo se mi nadovezali ovim filmovima”, kazala je direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević, dodavši da će program U fokusu biti otvoren filmom “RBG” koji se bavi životom i karijerom osamdesetpetogodišnje Rut Bader Ginsburg, sudije Vrihovnog suda SAD.

“Publika će imati priliku da pogleda odličan film, ali ono što je za mene kuriozitet je da ćemo nakon filma upriličiti diskusiju sa prvom ženom sudijom Vrhovnog suda Crne Gore - gospođom Emilijom Durutović, važnom ličnosti našeg pravosuđa”, istakla je Raičević. 

Novitet ove godine je i program ROK U PONOĆ koji će biti u 7. i 8. juna, u okviru kojeg su filmovi “Ptica na žici: Leonard Koen” i “Carmine Street Guitars”.

Na 10. UnderhillFestu I ove godine biće realizovan i edukativni program - DOKUŠKOLA - škola dokumentarnog filma za završne razrede srednjih škola. Radionicu će voditi Rajko Petrović, a na zatvaranju festival biće prikazan film polaznika Dokuškole.

I ove godine na UnderhillFestu u prostorijama Fondacije Petrović Njegoš u dvorcu kralja Nikole biće održan CIRCLE - program koji okuplja autorke i producentkinje dokumentarnih filmova iz zemalja Jugoistočne Evrope, koje će uz saradnju sa renomiranim mentorkama imati priliku da razvijaju projekte koji imaju međunarodni potencijal. Ove godine učesnice CIRCLE programa imaće privilegiju da rade sa izvanrednim ekspertima, među kojima su: Rada Šešić - rediteljka, selektorka značajnih filmskih festivala, Brižit Ošea - direktorka Co-Pro Marketa DOK Leipzig filmskog festivala; Simona Nobile - scenaristkinja, ekspertkinja MEDIA fonda i predstavnica međunarodne organizacije EWA; Tamara Kotevska – korediteljka filma “Zemlja meda”, ovogodišnjeg višestrukog pobednika Sundance festivala i Oliver Sertić, producent nagrađivanih filmova, distributer i direktor Liburnija film festivala.

Predstavnica ReCan Fondacije Milica Vujović Vuković saopštila je da će tokom trajanja festivala, biti organizovano sakupljanje praznih limenki koje će predati na reciklažu. “Svaka limenka se računa” je kampanja koju sprovodi ReCan - fondacija za reciklažu limenki, sa ciljem podizanja svijesti o važnosti reciklaže.

Novitet ove godine je i saradnja Underhillfesta i Green Culture Worlda, koji je posvećen inovacijama u oblasti održivog razvoja, ekološkog pristupa kulturi i razvoju kreativnih industrija. Za zatvaranje festivala uspostavljena je saradnja sa Southern Soul Festivalom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније