Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavila: M.M.Lj. ]

03. 06. 2019. 15:05 >> 15:05

U PODGORICI

Svečano otvoren UnderhillFest

Deseti međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma UnderhillFest svečano je otvoren sinoć na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici. U osam dana biće prikazana 22 dokumentarna filma u tri selekcije.

 

O nagradama Maslačak u dvije takmičarske selekcije odlučivaće Rada Šešić,  festivalska selektorka, rediteljka, predavačica i kritičarka, koja je i predsjednica žirija, Hrvoje Mabić, reditelj iz Hrvatske i Ivan Bakrač, reditelj iz Crne Gore.

“Tokom ovih deset godina, od naše tri selekcije od koji smo krenuli a koje imamo i danas, došli smo i do edukativnog programa - Dokuškole, za srednjoškolce, programa U Fokusu, koji se bavi pozicijom žene u savremenom svijetu i  industrijskog dijela festivala, međunarodne radionice za autorke dokumentarnog filma CIRCLE, koji je i započet na ovom mjestu, a koji okuplja autorke iz Jugoistočne Evrope, pa i malo šire”, kazao je filmski selektor Vuk Perović.

On je istakao da će za jubilej festival posjetioce provesti kroz dragocjeni svijet i vizije sjajnih autora.

 “Od genijalca Ingmara Bergmana, preko odrastanja u Zemunu, jednog neobičnog pisca iz Australije, do priča o gradu na rijeci, o ilegalnoj hitnoj pomoći u milionskom gradu,  ikonama rok end rola, odnosom prema mentalnim bolestima, intimnog, direktnog i duhoviog razgovora sa majkom, do načina na koje ne čuvamo našu planetu. U osam dana, 22 dokumentarna filma u tri selekcije. Svake večeri festivala imaćete priliku da razgovarate sa autorima ili protagonistima filmova”, kazao je Perović.

 

Prve noći prikazan je film “Bergman - godina života” rediteljke Džejn Magnuson, ostvarenje koji je proglašeno najboljim dokumentarnim filmom na  31. dodjeli Evropskih filmskih nagrada u organizaciji Evropske filmske akademije

“Neki kažu da film ne može da promijeni život ljudima. Možda i ne može u tom nekom fatalističkom smislu, mada i za to nijesam siguran. Ali sada ćete da gledate ostvarenje o čovjeku koji je promijenio živote onima koji su zaljubljenici u film, kao i kompletnoj njihovoj okolini. Jer onaj ko voli Bergmana, mnogo priča o Bergmanu”, kazao je Perović.

Novitet ove godine je i program ROK U PONOĆ koji će biti u 7. i 8. juna, u okviru kojeg su filmovi “Ptica na žici: Leonard Koen” i “Carmine Street Guitars”.

Na 10. UnderhillFestu I ove godine biće realizovan i edukativni program - DOKUŠKOLA - škola dokumentarnog filma za završne razrede srednjih škola. Radionicu će voditi Rajko Petrović, a na zatvaranju festival biće prikazan film polaznika Dokuškole.

I ove godine na UnderhillFestu u prostorijama Fondacije Petrović Njegoš u dvorcu kralja Nikole biće održan CIRCLE - program koji okuplja autorke i producentkinje dokumentarnih filmova iz zemalja Jugoistočne Evrope, koje će uz saradnju sa renomiranim mentorkama imati priliku da razvijaju projekte koji imaju međunarodni potencijal. Ove godine učesnice CIRCLE programa imaće privilegiju da rade sa izvanrednim ekspertima, među kojima su: Rada Šešić - rediteljka, selektorka značajnih filmskih festivala, Brižit Ošea - direktorka Co-Pro Marketa DOK Leipzig filmskog festivala; Simona Nobile - scenaristkinja, ekspertkinja MEDIA fonda i predstavnica međunarodne organizacije EWA; Tamara Kotevska – korediteljka filma “Zemlja meda”, ovogodišnjeg višestrukog pobednika Sundance festivala i Oliver Sertić, producent nagrađivanih filmova, distributer i direktor Liburnija film festivala.

Novitet ove godine je i saradnja Underhillfesta i Green Culture Worlda, koji je posvećen inovacijama u oblasti održivog razvoja, ekološkog pristupa kulturi i razvoju kreativnih industrija. Za zatvaranje festivala uspostavljena je saradnja sa Southern Soul Festivalom. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније