Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Izvor: Radio Jadran, Objavila: M.M.Lj. ]

09. 06. 2019. 13:58 >> 14:02

ZAVRŠNE SCENE FILMA

Digitalizovana Kanli kula od jula, naplaćivaće opremu

Završne scene za dokumentarni igrani film o postanku i razvoju Herceg Novog za digitalizaciju Kanli kule, snimljene su na Trgu Mića Pavlovića, ispred crkve Svetog Jeronima u Starom gradu.

 

U prvoj polovini jula je planiraniran završetak 280 hiljada eura vrijednog projekta digitalizacije Kanli Kule. Do tada će biti gotov film, 3D obrada I intstalirana oprema na Kanli kuli, tableti, naočare, napravljena posebena prostorija.

Digitalizacija Kanli kule je dio pekograničnog projeka “Fortres ReInvented”, za Hrvatsku, BiH i Crna Goru, vrijednog 1,3 miliona eura.

Snimanje je počelo u aprilu, pratilo ga je loše vrijeme, ali sve je, ipak, završeno u roku, za jedanaest snimajućih dana, uz veliki broj statista. Među njima je i 14 korisnika Doma starih Risan, koji su, kako prenosi Radio Jadran, veoma odgovorno shavatili svoj zadatak.
Dokumentarac je mala produkcija, ali Milosav Pavlović u ime konzorcijuma” Digital dab” i “Čikom” brine kao linijski producent o svemu, od rekvizita do konsultacija sa istoričarima i ne prepušta ništa slučaju.

"Ovo nam je jedanaesti dan snimanja i nastojimo da prikažemo građanski život Herceg Novog u 15.vijeku. Angažovali smo 40-tak statista različite starosne dobi da bi sve bilo uvjerljivije, kaže Pavlović za Radio Jadran.

Film pokriva istoriju Herceg Novog od njegovog nastanka i osnivača Tvrtka Prvog Kotromanića, koji pečatira Povelju sa Dubrovčanima, počinje prizvodnju soli, do drugih istorijskih ličnosti i događaja, sve do ranog modernog perioda. Trajaće između 10 i 15 minuta, što na kraju zavisi i od montaže, kaže Pavlović.

"Snimali smo na dosta lokacija, iznad Herceg Novog kod sela Ubli, u Lastvi Grbaljskoj, jer nam je bila potrebna neka ravnica, pa kroz Herceg Novi nekoliko različitih scena, kod Manastira Savina, u studiju, te sada na Trgu kod Svetog Jeronima", ističe on.

 

Scenarista i koreditelj filma, kao i vlasnik producentske firme “Digital dab” je Dragi Vujačić u projekat je krenuo prvo sam, a onda je vidio koliko je sve ozbiljno i izazovno, pa je, kako priča za Radio Jadran, zamolio rediteljku Vesnu Popadić da se priključi, da bi on mogao više da se posveti kameri. Vujačić priznaje da nikada nijesu imali priliku da istoriju jednog grada prikažu na dokumentaran način u filmu koji ima elemente igranog.

"Veliki izazov ovog filma je to što sa jedne strane on treba da ima crtu istorijsku i egzaktnu, a sa druge treba da bude zanimljiv, radi široke populacije turista i djece, koji ne znaju ništa o Herceg Novom. Izazov je bilo uklopite sve to", ističe Vujačić.

Inače, samo snimanje je bilo prilično naporno, ali su zadovoljni.

"Statisti su bili izuzetni. Završne scene su bile teške, pošto je bilo jako sunce. Plašili smo se kako će stariji to da podnesu, pa smo malo ubrzali snimanje. Bilo je za sve ,ipak, uživanje, pogotovo za korisnike Doma starih, koji su došli u pratnji osoblja", ističe Vujačić.

Ćorsović: Iznajmljivanje naočara, tableta će se naplaćivati

Podgoričke kompanije “Čikom” i “Digital dab” obezbjeđuju svu potrebnu digitalnu opremu za film, objedinjuju tehnološki i umjetnički dio projekta.

"Oprema će biti instalirana na Kanli kuli. Nadamo se da će turisti od jula moći da je koriste, razgledaju kulu i prate film. Upravo adaptiramo prostoriju na Kanli Kuli gdje će biti smještena oprema. Posjetioci će moći da zaduže ili tablet ili Epson, nove tehnologije, sa specijalnim binokularnim reality naočarima", kaže Predrag Ćorsović iz “Čikoma”.

Iznajmljivanje ove opreme će se naplaćivati, kao i svuda u svijetu, gdje to košta od 10 eura pa naviše. Na Opštini, odnosno Herceg festu, koji gazduje Kanli kulom, je da odredi cijene, podsjeća Ćosović.

Narednih dana slijedi montaža filma. Moguće je da će se pokazati da još nešto treba dosnimiti, ali na to su svi spremni, jer juče je završeno 90 odsto posla i “pala je posljednja klapa”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније