Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavila: M.M.Lj. ]

03. 07. 2019. 22:48   >>  22:59

BARSKI LJETOPIS

Predstavom "Tartif" otvoren pozorišni program

Pred više od tri stotine gledalaca sinoć je počeo pozorišni program 32. „Ljetopisa“ predstavom „Tartif“ reditelja Igora Vuka Torbice u produkciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.


Kako je saopštila PR služba Barskog ljetopisa, ovaj autorski projekat jednog od trenutno najprominentnijih reditelja mlađe generacije, rađen je po motivima originalne Molijerove drame iz 17.vijeka, koja u svom izvornom obliku obrađuje temu licemjerja u religioznom smislu.

" Ovo klasično djelo u adaptaciji Torbice, prikazuje Tartifa kao savremenog čovjeka koji govori u ime čitave publike koja ga posmatra i prolazi kroz iste transformacije pred njim i sa njim."

Zadržavši skoro četrdeset odsto teksta originalnog klasika, reditelj je improvizacijom sa likovima aktuelizovao temu kroz projekat „Komično u klasičnom“.

Izvanredna Hana Selimović u ulozi Dorine, pripovjedača, publiku dočekuje i uvodi u priču, likove i međuljudske odnose, a kako predstava odmiče,o Tartifu se samo govori kao o zlom duhu čiji poguban uticaj samo Dorina (Selimović) vidi.

Najzad u maestralnom izvođenju Saše Torlakovića, Tartif je personifikacija vlasti koja manipuliše svima nama, a ovaj nagrađivani glumac mišljenja je da je savremeni Tartif slojevit te da otvara mnogo tema.

„Otvorili smo puno tema, ali samo ako krenete od priče o moralu, beščašću, pristajemo da nam se serviraju slatkorječivi proizvodi preko raznih medija. I nije tu problem u čovjeku koji priča, on je takav pa je takav. Mene više zanima šta je to u nama te pristajemo na to da nas neko zavede da nas ubjeđuje u nešto. Zapravo svi mi više slušamo šta priča, nego ko priča, i to je problem i naših prostora i globalno”, kazao je Torlaković.

Ovaj višestruko nagrađivani glumac iz Sombora nije ljubitelj aktuelizacije klasika, ali ovakav savremeni Tartif zapravo nije izgubio svoju nit, već je pažljivo prilagođen vremenu i publici ovdje i sada, ne narušivši originalnu formu.

„Ja sam jako obazriv kada su klasična djela u pitanju. Nekako mislim da su velika djela klasične dramske literature za sva vremena i biće i za hiljadu godina. Ali ono što smo mi izvršili, kako kaže kritika a ja se slažem, dekonstrukciju komada pa smo onda to ponovo sklapali i analizirali. Radili smo kroz jednu zanimljivu radionicu i na kraju došli do rezultata koji je takav da publika voli ovu predstavu bezobzira na to što je na momente tema izuzetno teška”, zaključio je Torlaković, a i barska publika, sudeći po aplauzima i reakcijama dijeli to mišljenje.

Program „Ljetopisa“ nastavlja se večeras koncertom jednog od vodećih crnogorskih muzičara klasične muzike sa intezivnom međunarodnom karijerom, gitariste Danijela Cerovića u Dvorcu kralja Nikole sa početkom u 21:30 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније