Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Izvor: N1, Objavila: M.M.Lj. ]

14. 11. 2019. 18:38 >> 19:52
1

U HRVATSKOJ

Preminuo oskarovac Branko Lustig

Filmski producent Branko Lustig, dobitnik "Oskara" za filmove "Šindlerova lista" i "Gladijator", umro je jutros u Zagrebu u 88. godini. Lustig je 2016 bio gost u emisiji “Profil” TVCG u kojoj je govorio o Holokaustu, umjetnosti, praštanju.

Lustig je rođen 1932. u Osijeku.

Zbog jevrejskog porekla je tokom Drugog svjetskog rata bio zatočenik koncentracionih logora Aušvic i Bergen-Belzen. Većina članova njegove porodice su nestali u koncentracionim logorima širom Evrope.

Njegovo iskustvo iz logora je ugrađeno u "Šindlerovu listu" Stivena Spilberga, kom je pomogao da uvjerljivo prikaže mučne scene iz koncentracionih logora.

Lustig je 1955. diplomirao glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i iste godine je počeo profesionalnu karijeru u Jadran filmu.

Sarađivao je na filmovima "Violinista na krovu", "Sofijin izbor", "Limeni bubanj", "Pad crnog jastreba", "Hanibal", "Američki gangster" i televizijskim serijama "Vjetrovi rata" i "Rat i sjećanja". U njegovoj bogatoj biografiji ističu se i "Pad crnog jastreba" (2001), "Dobra godina" (2006).

Prije deset godina Lustig je odlučio da se vrati u Hrvatsku gdje je bio predsjednik Festivala tolerancije – Festivala jevrejskog filma.

Ove je godine proglašen počasnim građaninom grada Zagreba za izvanredan doprinos promociji vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb.

"Moj broj je A3317. Dalek je put od Aušvica do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da - ako preživim - pričam kako je bilo", rekao je Lustig kada je, kao najbolji producent, nagrađen Oscarom za Šindlerovu listu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније