Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavila: M.M.Lj. ]

13. 12. 2019. 14:30 >> 09:54

NOVI SAD

Vujovićev film u selekciji Euro-in film festivala

Kratkometražni igrani film crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića „As trains go by” biće prikazan na Euro-in film festivalu u Novom Sadu.

Projekcija filma biće upriličena u velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada u subotu 14.12. u 20 sati.

Film govori o mladiću opterećenim ljubavnom vezom iz prošlosti koju nije prebolio i koja na njega ima snažan uticaj. Pritisnut osvrtanjima na prošlost, junak priče pokušava da prevaziđe svoje unutrašnje nezadovoljstvo.

“As train go by” je sniman u Njujorku, a  glumci su odabrani na kastingu na Njujorskoj filmskoj akademiji, pa je tako glavna uloga pripala brazilskom akteru Felipe Venturi, a glume još i Andreza Ortiz i Jackeline Salomao. Riječ je o autorskom projektu čiju režiju, produkciju, scenario i montažu potpisuje Vujović.

Film je rađen u crno-bijeloj tehnici, ne sadrži dijaloge, a sniman je na filmskoj traci 35 mm.

Prikazan je na festivalima u Italiji, Francuskoj, Egiptu, Argentini, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini. Film je imao italijansku premijeru u okviru 42. izdanja Internacionalnog Film Festivala Laceno d’oro koji je održan decembra 2017. u Avelinu. U konkurenciji, od ukupno prijavljenih 2000 kratkometražnih filmova iz 107 različitih zemalja svijeta, za glavni takmičarski program Gli occhi sulla città, za kratkometražne filmove odabrano je i prikazano 15 ostvarenja među kojima je i film Aleksandra Vujovića.

Takođe, ovo djelonagrađeno je je za najbolji kratkometražni film 2017, a internacionalnom SEE Film Festivalu u Parizu, u okviru kojeg je 3. juna iste godine, na zatvaranju festivala, upriličena francuska premijera filma u teatru Le Palace u Parizu.

Direktor fotografije je Rodrigo F. Rojo, a originalnu muzičku kompoziciju radio je Nemanja Bečanović. Asistent reditelja bio je Vivek Rangachari, a koproducent Vladimir Vučinić. Za obradu zvuka i mix bio je zadužen Jovo Kljajić, a grading & telecine Filip Orlandić.

EURO-IN je festival evropskog i nezavisnog filma koji se svake godine održava u decembru i predstavlja svojevrstan presjek evropske kinematografije. Festival realizuje Kulturni centar Novog Sada. 

Aleksandar Vujović  je crnogorski reditelj, producent i multimedijalni umjetnik.

Na Akademiji Umjetnosti Di Brera u Milanu završio je osnovne, specijalističke i magistarske studije, odsjek Nove tehnologije umjetnosti – Kinematografija i video. Semestar Master programa za režiju završio je na Njujorškoj filmskoj akadiemiji.

Režirao je prvu multimedijalnu predstavu sa elementima 3D-mapping-a na području cijele Jugoistočne Evrope. Riječ je o predstavi “U istom gnijezdu pod kraljevskim brijestom” u produkciji “Andromeda pictures”.

Trenutno radi na realizaciji svog prvog dugometražnog igranog filma “Luča Njegoševe noći“, koji nastaje po motivima istoimenog književnog djela Dimitrija Popovića i u saradnji sa poznatim umjetnikom.

Predavač je na Univerzitetu Donja Gorica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније