Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Beta [ Objavio: O.Z. ]

29. 01. 2020. 23:39 >> 23:46

FILMOVI O HAOTIČNOM SVIJETU

Berlinale će imati mračno usmjerenje

Berlinski Međunarodni filmski festival ove godine će imati izrazito mračno usmjerenje, sa velikim brojem glavnih filmova koji odražavaju unutrašnji nemir karaktera okruženim haotičnim svijetom.

Novi umjetnički direktor festivala Karlo Šatrijan rekao je danas da iako će na 70-om Berlinaleu biti neke komedije "dobar broj filmova u zvaničnoj konkurenciji odlučilo je da zađe u mračnu stranu ljudskog bića".

"Oni nijesu bez nade ali istovremeno žele da se zaista suoče sa onim što se događa oko nas. Ponekad govore o unutrašnjem strahu, ponekad o strahu koji je u svijetu izvan nas", rekao je Šatrijan.

Među 18 filmova koji se takmiče za glavnu nagradu Zlatnog medvjeda su "The Roads Not Taken" drama o ocu i ćerki u režiji Seli Potger sa Havijerom Bardemom, El Faning, Salmom Hajek i Lorom Lini u glavnim ulogama, zatim rimejk filma "Berlin Aleksanderplac", i eksperimentalni film "Siberia" Abela Ferare sa Vilemom Dafoom i Dunjom Sičov.

Ta tri filma imaće svoje svjetske premijere u Berlinu, dok će novi animirani film kompanije Dizni/Piksar "Onward" prvi put biti prikazan na međunarodnoj sceni u Berlinu.

Novi umjetnički direktor je rekao da će naglasak biti na diverzitetu.

"Istorija Berlinala je istorija svijesti o svim razlikama koje postoje ne samo u filmskoj industriji nego i u životu", rekao je on.

Berlinski filmski festival koji se održava od 20. februara do 1. marta ima manje filmova nego prethodnih godina. Izgleda da novo rukovodstvo pod Šatrijanom i izvršnom direktorkom Marijetom Risenbek pokušava da smanji ekspanzivne festivale koje je organizovao njihov prethodnik Diter Koslilk, na čelu festivala 18 godina.

Predsjednik žirija će biti britanski glumac Džeremi Ajrons, a imena ostalih članova žirija biće objavljena kasnije, rekao je Šatrijan.

Američka glumica Sigurni Viver će doći na festival zato što film Kanađanina Filipa Falardoa (My Salinger Year), u kome ona igra glavnu ulogu otvara festival. Film govori o ženi koja sanja da postane pisac i zapošljava se kao asistent američkom piscu J.D. Salindžeru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније