Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

rtcg.me

08. 02. 2020. 08:00   >>  11:56

PEROVIĆ ZA PORTAL

Moguća nova iznenađenja na dodjeli Oskara

U Los Anđelesu u nedjelju kasno uveče biće održana 92. ceremonija dodjele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke, uz prenos na Portalu RTCG. Prenos ceremonije dodjele Oskara je pola sata poslije ponoći na Drugom programu TVCG. U 20.00 sati na TVCG2 biće emitovan film “Kraljev govor”, u 22.00 sata “Katanac za bol”, filmovi koji su ranije dobili Oskara. Pratite “Noć Oskara" na TVCG.

Nominacije su objavljene 13. januara, a urednik fimskog programa RTCG Vuk Perović za naš Portal pričao je o očekivanjima uoči ceremonije u "Dolbi teatru", ali i sumirao dostignuća regionalne i svjetske kinematografije u prošloj godini.

  • Koji su filmovi obilježili 2019.godinu, koje vrijedi pogledati?

Svakako da su devet nominovanih za Oskara za najbolji film obilježili 2019. Kanski pobjednik "Parazit" je ostvarenje koje ne bi trebalo propustiti, isto važi za Tarantinov "Bilo jednom u Holivudu", u kom je hrabro donekle napravio iskorak iz njegove prepoznatljive estetike, zatim "Irca" velikog Martina Skorsezea sa glumačkom postavkom iz snova, ali "Jojo Rabbita" Taike Vaititia, jednu vrlo zanimljivu komediju tokom koje će vam često biti neprijatno zato što se smijete. Ovo, na primjer, nije baš tipični oskarovski film i jako ga je lijepo vidjeti na listi. Ne zaboravimo i tehnički savršeno otvarenje reditelja Sema Mendesa "1917". Makedonski dokumentarni film "Zemlja meda" već je ušao u istoriju Oskara zbog dvije novimacije u, do skoro, nespojivim kategorijama i obavezno bi ga trebalo pogledati.

Veliki je broj filmova koji su obilježili proteklu godinu, a brojni nijesu na Oskarima zbog različtim razloga. Tu ne bi trebalo zaboraviti "Portrait of a lady on fire", francuske rediteljke Selin Skjama, ili "Izdajnika" Marka Belokija, "Zviždaće" Kornela Porumbojua ili "Uncut Gems" braće Safdi.

 

  • Pred nama je 92. dodjela nagrade Oskar. Sudeći po kladionicama, neka imena su se već izdvojila u nekim kategorijama. Da li su moguća iznenađenja?

Iznenađenja su svakako moguća i bilo ih je na nedavnim ceremonijama. Prošle godine je vrlo malo ljudi očekivalo da će "Zelena knjiga" pobjediti "Romu" u trci za najbolji film ili nedavno "Moonlight" "La La Land". Takođe, Oskar Olivije Kolman je prošle godine bio iznenađenje, vrlo lijepo iznenađenje, jer joj nijesu davane velike šanse prije ceremonije. Akademija za film nedavno je primila veliki broj novih članova čime je željela da promijeni i osvježi strukturu profesionalaca koji glasaju za pojedinačne kategorije i najbolji film. Volio bih da ove godine iznenade "Parazit" za najbolji film i "Zemlja meda".

  • Film "Zemlja meda" iz Sjeverne Makedonije je doživio uspjeh i nominovan je u dvije kategorije - za najbolji dokumentarni i strani film. Kakve su njegove šanse?

To dokle je stigla "Zemlja meda" je fantastičan uspjeh. Na listama renomiranih američkih medija to je film koji je obilježio 2019. Od prošlogodišnjeg Sandens festivala na kom su nagrađeni, cijeli filmski svijet govori o tom ostvarenju, a valjda je svima jasno iz koje autsajderske pozicije su krenuli. U obje kategorije u kojima su nominovani imaju vrlo jake konkurente. U kategoriji za najbolji filma van engleskog govornog područja je i "Parazit" kog svi već vide kao pobjednika, dok će se u kategoriji dokumentarnog filma velika borba voditi između "For Sama", "The Cave" i "Zemlje meda". Takođe, u toj kategoriji nikada nije lako predvidjeti pobjednika, pa se nadam da će bez obzira na projekcije "Zemlja meda" na kraju dobiti Oskara. Ali bez obzira na to kako se završilo veče u Dolbu teatru, oni su napravili fantastičan uspjeh.

  • Kako ocjenjujte regionalnu kinematografiju u 2019. godini? Koje bi ste filmove izdvojili?

Regionalna kinematografija je imala prilično uspješnu godinu, pogotovo Sjeverna Makedonija. "Zemlja meda" je, eto, evidentno iskočila i po kvalitetu i po nagradama. Premijerno je prikazana na velikom svjetskom festivalu gdje je i dobila nagrade da bi zatim putovala svijetom i evo stigla i do Oskara. "Bog postoji, njeno ime je Petrunija", rediteljke Teone Strugar Mitevske, premijerno je prikazan u takmičarskoj selekciji Berlinskog filmskog festivala i kasnije imao odličan festivalski život, ali i zvaničnu bioskopsku distribuciju širom svijeta, što je sjajan uspjeh. Dokumentarno-igrano ostvarenje rediteljke Dane Budisavljević, "Dnevnik Diane Budisavljević", obilježilo je regionalne festivale.

 

  • Koji su najočekivanije filmske premijere u ovoj godini?

Veliki lanci bioskopa, a i vjerni fanovi, sigurno da najviše iščekuju nove filmove iz Marvelovog ili DC-jevog univerzuma. Očekuju nas "Crna udovica" i "Čudesna žena 1984". Dizni nastavlja sa "oživljavanjem" njihovih animiranih ostvarenja, a ove godine je na redu nekada izuzetno uspješni "Mulan". Tu je i novi Džejms Bond, pa i novo ostvarenje Kristofera Nolana i nastavak nekada ultimativnog hita "Top Gan".

Ja se radujem filmu "Promising Young Women", kreatora sjajne serije "Killing Eve", zatim naslovu "The Personal History of David Copperfield", novom ostvarenju majstora političke satire Armanda Janučija koji je ovoga puta malo promijenio preokupaciju. I Robert Zemekis bi do kraja godine trebalo da završi film, što je sigurno vrijedno gledanja. Takođe, ono što ćemo vidjeti na velikim festivalima, osim Berlina, i dalje nije poznato, a kao što već znamo, tu bude veliki broj filmova koji na kraju obilježe godinu.

  • Povećana su sredstava u ovoj godini za finansiranje filmova iz Crne Gore. Koliko će to biti potencijalni uspjeh za našu kinematografiju?

Uspjeh je što su povećana sredstva za crnogorsku kinematografiju. I to veliki. Od osnivanja Filmskog centra uslovi u crnogorskoj kinematografiji se poboljšavaju iz godine u godinu. Uslovi su izuzetno bitni za kasniji potencijalni uspjeh, ali oni mogu da čine tek dobru pretpostavku za uspjeh, ne mogu da ga i garantuju. Mislim da se filmska scena u Crnoj Gori razvija, da imamo mladih autora na koje treba obratiti pažnju i koji će tek da se pokažu, a tu su i oni malo stariji koji će sada snimati svoje filmove u boljim i drugačijim uslovima nego ranije. Mislim da smo već postali mnogo vidljivi na festivalskoj sceni, a za veliki uspjeh nekada treba i malo strpljenja.

  • Šta fali crnogorskoj produkciji kako bi filmovi bili zapaženiji i van našeg govornog područja?

Mislim da su neki crnogorski filmovi u posljednje vrijeme vrlo zapaženi van našeg govornog područja. Ne zaboravimo da smo nedavno imali film na Venecijanskom filmskom festivalu, zatim u Montrealu, da su kratki filmovi naših mladih reditelja imali zavidan festivalski uspjeh. To je igra na svjetskom nivou. Ogroman broj filmova se snimi svake godine. I svi ostali imaju velika ambicije. I mnogo veće i mnogo bogatije zemlje. A za takav uspjeh nema recepta i nema garancije. A i u tome je čar svega toga.

Važno je da su uslovi sve bolji i bolji i da se vrijedno radi. Npr. "Zemlja meda" je snimana godinama i niko nije mogao da pretpostavi da će jedna vrlo mlada ekipa ovako daleko da dogura. Za autore je danas jako važno da imaju podršku institucije, priliku da rade i razvijaju buduća ostarenje i da ih snimaju u boljim uslovima nego ranije. Prošle godine su snimljeni filmovi od kojih se očekuju dosta na međunarodnom planu. Mislim da je trenutno u crnogroskoj kinematografiji dosta dinamično, a da nas mnogo toga tek očekuje.

Ozren Zogović

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније