Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

12. 02. 2020. 12:24 >> 12:23

U 82. GODINI

Preminuo njemački reditelj Jozef Vilsmajer

Njemački reditelj Jozef Vilsmajer čiji je upečatljiv prikaz Staljingradske bitke pokazao strahote rata novoj generaciji umro je u 82. godini, potvrdio je danas njegov agent.

Vilsmajer je umro juče, mirno u svom domu u Bavarskoj, rekao je agent.

Vilsmajerov film iz 1993. godine "Stalijngrad" prikazao je tešku sudbinu grupe vojnika Vermahta koji su poslati na istočni front 1942. u borbi protiv Sovjetske vojske. U višemjesečnoj opsadi grada umrlo je više miliona vojnika i civila i ona je označila prekretnicu za nacističku Njemačku u Drugom svjetskom ratu.

Rođen 1939. u Minhemnu Vilsmajer je studirao muziku i radio kao tehničar prije nego što je ušao u svijet filma početkom 1960-ih gdje je kasnije postao poznat kao snimatelj za njemačku televiziju. Njegov rediteljski početak je bio 1988. sa filmom "Herbstmilch" (Jesenje Mleko) priči o bavarskoj seljanci koja je postala hit u bioskopima u Njemačkoj.

Mnogi njegovi filmovu bavili su se turbulentnim periodima njemačke istorije, često iz perspektive običnih ljudi, sa izuzetkom filma Marlena (2000) o životu glumice i pjevačice Marlene Ditrih.

Vilsmajer ostavlja za sobom tri ćerke. Njegova druga supruga češka glumica i rediteljka Dana Vavrova umrla je 2009.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније