Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Beta [ Objavila: M.L.B. ]

19. 02. 2020. 22:44 >> 22:58

DO 1. MARTA

Filmski festival u Berlinu u znaku politike i raznolikosti

U Berlinu sjutra počinje 70. izdanje Međunarodnog filmskog festivala (Berlinale) koji će biti u znaku politike i raznolikosti, teme koje su aktuelne u filmskoj industriji.

Poslije dodjela filmskih nagrada BAFTA i Oskara čiji su organizatori kritikovani zbog nedostatka rediteljki i tamnoputih umjetnika, Berlinale obećavaju da će promijeniti taj trend.

Jedan od organizatora festivala Karlo Čatrijan obećao je posebno mjesto za raznolikost. Čatrijan i Holandjanka Marijet Risenbek ove godine menjaju Ditera Koslika koji je vodio festival 18 godina.

Oko 340 filmova biće prikazano na filmskoj smotri, od kojih je 37,9 odsto u režiji žena. Od 18 filmova u trci za Zlatnog medveda, šest su režirale žene ili su bile asistenti reditelja.

Organizatori filmskog festivala su prošle godine, usred debate o seksizmu i manjku žena, potpisali dogovor o što većoj rodnoj ravnopravnosti. "Šest filmova nije ravnopravnost, ali smo na dobrom putu da to postignemo", rekao je Čatrijan.

Među tih šest filmova pod dirigentskom palicom žena su "First Cow" Amerikanke Keli Rejčard, figure nezavisnog filma, i "The Roads not taken" Britanke Sali Poter sa Havijerom Bardenom, Eli Fening i Salmom Hajek u glavnim ulogama.

Počasnog Zlatnog medveda će ove godine biti uručen glumici Helen Miren.

Na festivalu se očekuje dolazak Hilari Klinton koja će predstaviti jedan dokumentarni film u nekoliko nastavaka, kao i Kejt Blančet koja je predstavnica pokreta "Time's Up", osnovanog za odbranu žena u filmskoj industriji.

Ukrajinski reditelj Oleg Sencov, koji je pet godina bio u ruskom zatvoru, predstaviće ostvarenje "Numbers" insipirisano njegovim zatočeništvom.

Organizatori su ove godine saopštili da povlače nagradu Alfred Bauer, nazvanu po bivšem direktoru festivala, nakon otkrivanja da je bio povezan sa nacizmom.

Ovogodišnji festival traje do 1. marta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније