Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Izvor: Klix.ba, Objavila: M.M.Lj. ]

16. 03. 2020. 12:26 >> 12:27
1

OMILJENA LISTA

Filmovi o preživljavanju koje treba pogledati

Pred vama je vrijeme koje morate provesti u zavorenom kako biste odgovorno postupili pod sumnjom eventualne zaraženosti korona virusom ili ste jednostavno smanjili kretanje iz straha od zaraze. Ovo je lista filmova u kojima su pojednici uz nadljudske napore uspjeli da prežive ekstremne katastrofe, koji će vas provozati emocionalnim rolerkosterom i učiniti da se osjećate na trenutak bolje.

Povratnik

Utemeljen na istinitom događaju, Inarituov “Povratnik” (2015.) nagrađen s tri Oskara govori o istraživaču Hugu Glasu (Leonardo Di Kaprio) iz 18. vijeka, kojeg je za vrijeme ekspedicije brutalno napao medvjed, a pripadnici njegovog tima na čelu s Džonom Ficdžeraldom (Tom Hardi) su ga povrijeđenog ostavili da umre u divljini. Surova zima, ljuti neprijatelj i želja za osvetom su ono što prati Glasovu borbu za život. Dikaprio I Hardi su nagrađeni Oskarom, a o scena s medvjedom je izazvala puno pažnje i parafraza u popularnoj kulturi.

Pijev život

 

Nakon što preživi brodolom, Pi čamac dijeli s neobičnim saputnikom – bengalskim tigrom. Oskarom nagrađeni reditelj Ang Li režirao je “Pijev život” (2012.) prema bestseleru Martela, kojeg krase ideje o vjeri, nadi i borbi za opstanak. Vizuelno impresivan film još je jedan u nizu onih koji pokazuje koliko je čovjek nemoćan kada se more i vremenske neprilike okrenu protiv njega.

Apokalipsa

 

Skupi istorijski spektakl Mela Gipsona “Apocalypto” (2006.) snimljen s 80 miliona dolara budžeta, radnjom je smješten u sumrak civilizacije Maja i napeti je triler koji govori o krvavoj borbi za preživljavanjem mladog lovca. Srca se čupaju iz otvorenog grudnog koša i ljudska lica koja žvače jaguar, samo su neke od brutalnosti kroz koje će proći Jaguarova Šapa bježeći od krvožednih ratnika. U protivnom, oni će ga iskorisiti kao roba ili žrtvovati bogovima. Utrkujući se s vremenom, osim što mora preživjeti, mora se vratiti u selo i spasiti porodicu.

Sve je izgubljeno

 

Nakon sudara s kontejnerom nasred Indijskog okeana, snalažljivi mornar započinje borbu za vlastiti život. 2013. godine Robert Redford se mirno suočava s nadolazećom katastrofom u priči “All Is Lost”, nakon što u uvodu čujemo riječi iz njegovog oproštajnog pisma. Pomorske nesreće su uvijek napete i pokazuju koliko je važno držati se pravila, te imati nužne zalihe hrane i vode te pametno koristiti nautičku opremu.

Psi od slame

 

Filmski klasik “Psi od slame” (1971.) predstavlja adaptaciju romana “The Siedge od Trencher’s Farm” Gordona Vilijamsa. U ovom klasiku Dastin Hofman igra profesora matematike koji sa svojom suprugom Ejmi dolazi da provede odmor u zabačenom mjestu u Kornvalu, u kojem ih dio lokalnih stanovnika toliko zamrzi da iz sitnih incidenata preraste u nasilje, koje će biti jedini način da bračni par spasi svoje živote.

1917

 

U prošlogodišnjem hitu Sema Mendesa “1917” dva mlada britanska vojnika tokom Prvog svjetskog rata dobijaju nemogući zadatak da dostave poruku duboko u neprijateljsku teritoriju, što će spriječiti njihove ljude da upadnu u smrtonosnu zamku. Napeti ratni triler snimljen je u naoko jednom kadru, s ozbiljnim šestomjesečnom pripremom kretanja u scenografiji, a slovio je a velikog favorita za ovogodišnje Oscare. Ljepote pejzaža suprotstavljene su slikama smrti, leševima u raspadu i ratnim apsurdom razaranja bez milosti, u kojima su pronalaženje smisla, nade i volje jedini aduti u borbi za preživljavanjem pojedica.

Opasnosti iz dubine

 

Rekli biste da su od Spiklbergovih “Ralja” svi filmovi o ajkulama isti, međutim u “Opasnosti iz dubine” (2016.) pratimo individualnu borbu za život mlade žene koja je nasukana na grebenu, dok velika bijela ajkula kruži između nje i obale i ždere sve pred sobom. Cijeli film je snimljen u Tihom okeanu, na ostrvima udaljenim 600 kilometara od obale Australije gdje Nensi (Blejk Lajvli) odluči da surfuje zabačenom obalom, daleko od očiju javnosti. Ovo je jedan od onih filmova nakon kojih osjetite da s vašim životom ipak sve štima, nakon što prođete katastrofalne napore, koji vas uvlače u priču do te mjere da istovremeno razmišljate o tome šta biste vi napravili u nemogućim okolnostima.

Babel

Drama Injarutua iz 2006. zaokružuje njegovu "trilogiju smrti", koja osim ovog filma uključuje filmove “Pasja ljubav” i “21 gram”. “Babel” ima nekoliko priča koje povezuje zajednička nit, a smještene u Maroko, Meksiko, Japan te Sjedinjene Američke Države. Prva počinje tragedijom koja pogađa američki bračni par na odmoru u pustinji Maroka (Bred Pit I Kejt Blanšet). Sjajna muzika, filozofija života i smrti krase ovaj film, kao i jasna slika o tome kako su dešavanja na globalnom nivou rezultirala haosom koji više niko ne može kontrolisati.

Arktik

 

“Arctic” je islandska drama o preživljavanju s Madsom Mikelsenom u ulozi čovjeka koji je preživio pad aviona na Arktiku. On je kokpit aviona pretvorio u sklonište, bori se s polarnim medvjedima i peca ribu kroz ledeni pokrivač. Nakon što ga bezuspješno pokušaju spasiti helikopterom, pilot koji nastrada, na to sve će njemu pasti na brigu njegu. Film je premijerno prikazan u  Kanu 2018. godine, a sniman je na Islandu dvadesetak dana, što je danski glumac Miklsen opisao kao jedno od najtežih iskustava u njegovom životu.

Potraga za srećom

 

Nevjerovatno inteligentan i emotivan film Vila Smita “Potraga za srećom” (2006.) nema koga nije natjerao da pusti poneku suzu. Film je baziran na istinitoj priči  o Kristoferu Gardneru iz San Franciska koji je uložio novac u sprave za skeniranje kostiju. Dok Gardner pokušava da ih proda, njegova žena ga ostavlja, on gubi kuću i bankovni račun, te je prinuđen sa svojim sinom živi na ulici. Preživljavanje postaje posebno komplikovano kada vam na tom putu društvo pravi vlastito dijete, a Vil Smit je odigrao maestralnu ulogu u društvu vlastitog sina.

Captain Phillips

 

Film Paula Grigrasa nastaje na osnovu istinitog događaja iz 2009. godine o američkom teretnom brodu Mersk Alabama koga su oteli somalijski pirati. Napeti triler o kapetanu Phillipsu snimljen 2013. godine su kvalifikovali kao kompleksni portret bezbrojnih posljedica svjetske globalizacije. Radnja filma fokusirana je na odnos između kapetana broda Alabama, Ričarda Filipsa (Tom Hanks) i somalijskog vođe gusara Musea (Barkhad Abdi), koji će shvatiti da su samo pijuni ekonomskih sila koje su van njihove kontrole. Spektakularne scene borbi na pučini i lekcije o liderstvu su ono što krasi ovaj film.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније