Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavila: M.L.B. ]

21. 04. 2020. 11:26   >>  11:24

PROJEKAT "ĐINA"

Crnogorski dokumentarac na festivalu u Kanu

Projekat „Đina“ selektovan za "La Fabrique Cinéma" u okviru filmskog festivala u Kanu.

“Đina” je prvi crnogorski projekat, a ove godine i jedini evropski, koji će se dalje razvijati na "La Fabrique Cinéma de l’Institut français 2020" u sklopu 73. Kanskog filmskog festivala.

“Đina” je dugometražni dokumentarni film rediteljke Sare Stijović, po idejnom nacrtu i scenariju Nataše Nelević. Producent projekta je Branimir Žugić.

"La Fabrique Cinéma de l’Institut français" je profesionalni program koji omogućava da 10 reditelja / producentskih dueta prisustvuju Kanskom festivalu (Festival de Cannes) i iskoriste prilagođeni program u okviru najvećeg festivala i filmskog marketa na svijetu. Program predviđa mentorski rad, radionice, producentske sastanke sa predstavnicima najznačajniji filmskih fondova, prezentacije projekta.

"La Fabrique Cinéma de l'Institut français" osnovana je u službenom partnerstvu s France Médiasom Mondeom (RFI, Francuska 24, Monte Carlo Doualiya), SACEM-om (Société des Auteurs, Compositeurs et Éditeurs de Musique) i Međunarodnom organizacijom frankofonije.

Rediteljka Sara Stijović je za projekat "Đina" prošle godine na Balkan Film Marketu u Tirani osvojila nagradu „Pitch Balkan 2019 – Best Documetary Pitch”.

U avgustu prošle godine projekat “Đina” bio je i jedan od deset izabranih projekata za MakeCoProDox Forum u Skoplju gdje je predstavljen predstavnicima regionalnih filmskih centara kao i filmskih fondova iz Švedske, Danske i Norveške.

Projekat „Đina“ podržan je i od Filmskog centra Crne Gore na prošlogodišnjem konkursu za sufinansiranje proizvodnje dugometražnih dokumentarnih filmova.

Komisija je tad istakla da je ovaj projekat posebno značajan za domaću i internacionalnu kinematografiju uzimajući u obzir, kako se navodi u obrazloženju, temeljno sprovedeno istraživanje i promišljanje jedne istorijske teme. „Film dokumentuje privatnu, a potom i političku biografiju Đorđine Đine Markuš.

Kroz ozbiljnu razradu i promišljanje projekta, autorka dolazi do nijansiranog, asocijativnog i poetičnog rediteljskog pristupa“, navodi se u obrazloženju stručne komisije.

Od osnivanja programa La Fabrique ovo je prvi put da je selektovan jedan projekat iz Crne Gore. Pored našeg, koji je jedini ovogodišnji predstavnik Evrope, učestvovaće i projekti iz Brazila, Dominikanske republike, Vijetnama, Mozambika,Senegala, Tajlanda, Kazahstana, Egipta i Irana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније