Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavila: M.M. ]

05. 05. 2020. 06:53 >> 06:52

BRANISLAV VUKOVIĆ

Sjećanje na velikana crnogorskog glumišta

Crna Gora je uvijek imala one rijetke pozorišne glumce koji su svoj jaki lični pečat stvaralaštva ostavili na Crnogorskoj kulturnoj sceni. Jedan od takvih doajena je bio Branislav Vukovć, glumac koji je svoj izuzetan dar i energiju koju je posjedovao pretočio na crnogorsku pozorišnu scenu dajući svoje najbolje godine života CNP-u, a samim tim i crnogorskoj publici.

 

Piše: Božidar Proročić

Branislav Vuković je svojim ulogama istakao značaj pozorišne umjetnosti, on nije želio da prodire u svijet glumačkih mistifikacija i aluzija već da obznanjuje vječne istine, da prikaže različite karakerizacije uloga koje su se stapale kroz različite stadijume samih pozorišnih komada.

Prihvativši glumu kao svoju sudbinu, Vuković je svoj briljantni nastup i uloge ostvarivao postavljajući sebi najteže zadatke, shvativši da je gluma ogroman okean emocija kojima morate biti preplavlljeni dok stojite pred publikom. Svoju pažnju posvetio je principima konstituenta bilo da je u pitanju ep, tragedija ili komedija.

U tom pogledu, Branislav Vuković je posebno vođen onim iskonskim instinktom koji se ne glumom već samim činom (rođenja) dat stvaraocima. Branislav Vuković je gazeći kroz vrijeme i kroz različite društvene norme, i promjene od početka 90-tih pa sve do svoje završne (posljednje) uloge kroz pozorište uspio da sjedini čovjeka (gledaoca) u venvremenskim sferama i makar da mu kroz pozorišni komad vrati osmijeh ili suzu na lice.

Nesumnjivo obdaren oreolom "Kaliope" - muze zaštitinice govorništva retorike i epske poezije, Vuković je veoma prirodno i neposredno prikazivao već psihološki izgrađene likove koje je publika doživljavala kao potpune (nepoznate) strance, bez prošlosti i konteksta. Uspio je da u dramu unese izraziti spoj duha, blagosti atmosfere osjećanja, od ravnodušnosti preko humora do napetosti i razdražljivosti, a na kraju i tuge. Svaka scena njegove glume je bila emotivno obojena oscilacijama, naglašenom karakerizacijom likova i ponekim trenucima neočekivanog humora, ali tako da je to u potpunom skladu i balansu, zbog čega je svako lik koji je glumio bio fascinantno poseban.

U obimnom glumačkom opusu Branislava Vukovića izdvajale su se uloge: Filč u „Operi za tri groša“, Vuk Mandušić u „Gorskom vijencu“, Andrija u „Ognjištu“, Vučko u „Medalji“, Pop Ivo u „Dundu Maroju“, Soljoni u „Tri sestre“, Maksim u „Ženidbi Maksima Crnojevića, Hasanaga u „Hasanaginici“, Evto u „Letu u mesto“, Baal u „Baalu“, Ilija Rađević u „Prestupnoj godini“, Vajo Rudaš u „Pomjeranju tla“, Tartif u „Tartifu“, Šćepan u „Gospodskoj krvi“, Pujo u „Snaha je doputovala“, Blažo u „Piscu porodične istorije“, Dante u „Robespjeru“, Odisej u „Hekubi“, Krsto Đurković u „Hepi endu“,Otac Filarijon u „Izvanjcu“, Koh u „Zločinu i kazni“, Đuro u „Kako se ko rodi“, Zahar u „Oblomovu“, Ivo u “Udadbi,”.

Neka ovaj mali omaž bude skromno podsjećanje na neprikosnovenog velikana CNP-a uz riječi Šarl de Gola: "Ništa veliko neće biti postignuto bez velikih ljudi, a čovek može biti veliki samo ukoliko je odlučan da to i postane. "

Branislav Vuković je svojim glumačkim darom ispisao najljepše stranice istorije CNP-a i prešao u legendu vječnosti 28. aprila 2018. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније