Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Beta [ Objavio: O.Z. ]

10. 06. 2020. 23:21   >>  23:21 1

POGREŠNE PREDRASUDE

HBO izbacio iz ponude "Prohujalo sa vihorom" zbog rasističkih opisa

Američka striming platforma HBO Maks izbacila je privremeno iz svoje ponude filmski klasik "Prohujalo sa vihorom" zbog rasističkih opisa crnačkih likova.

Na ovaj potez HBO Maks se odlučio zbog nasilne smrti Afroamerikanca Džordža Flojda i protesta koji su uslijedili, prenosi Bi-Bi-Si.

U saopštenju HBO Maks se navodi se da bi bilo "neodgovorno" da film i dalje bude u ponudi i to bez "objašnjenja i ograđivanja" od "rasističkih opisa" i dodaje da je film iz 1939. produkt tog vremena i da oslikava etničke i rasne predrasude koje su i tada bile pogrešne, kao što su sada.

Radnja filma smještena je u vrijeme američkog Gradjanskog rata, a često se nalazio na meti kritika zbog načina na koji oslikava ropstvo.

Scenarista filma "12 godina ropstva" Džon Ridli je, u članku za list Los Anđeles Tajms, napisao da film veliča stanje na američkom jugu prije početka rata i da je pun "bolnih stereotipa o ljudima druge boje kože". On je pozvao HBO Maks da povuče flm iz ponude.

Film je osvojio osam Oskara, uključujući i onaj za najbolji film, najbolju glavnu glumicu i najboljeg reditelja, ali i Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu koji je dobila Heti Makdanijel, prva crnkinja koja je osvojila tu nagradu.

"Prohujalo sa vihorom" je zabilježio rekordnu gledanost u bioskopima i tada je proglašen najgledanijim filmom svih vremena.

Iako ga smatraju jednim od najznačajnijih filmova u istoriji kinematografije, prate ga i kritike zbog prikaza ropstva i crnaca.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније