Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

M.M.Lj.

27. 09. 2020. 14:14 >> 14:19

VEČERAS ZATVARANJE

Odigrana posljednja predstava Barskog Ljetopisa

Pretposljednji dan „Barskog ljetopisa“ bio je rezervisan za teatar. Gosti festivala bili su Nikola Nedić i Mario Jovev, koji su izveli predstavu „Exit“ teatra i Kazališta „Ulysses“: Cabaret – Koncert za žlice i gitaru.

“Ovo nije bila klasična predstava. Sastavljena je zapravo od mozaika pjesama koje izvodi dvojac „Žlice & gitara“ koji čine dva mlada glumca. Još zanimljivijom je čini to što muziku na pozornici stvaraju koristeći kašike, mandoline i gitare. Iako trubadurski i sa naglašenim tonom zabave, govore odnosno pjevaju o problemima u društvu koji ih okružuju. Samo neki od njih su korupcija, kriminal, kapitalizam i iseljavanje mladih iz Hrvatske”, kazao je Mario Jovev.

Tu se zapravo radi o poziciji mladog čovjeka u društvu uopšte.

“Predstava je mozaik više pjesama koje su duhovitih, satiričnih tekstova ali imaju i neku kritičku oštricu. Tema su i prosperitet mladih umjetnika, mladih ljudi. Vrlo je interaktivan način. Volimo pisati pjesme, sve je to autorski projekat. Pišemo poeziju koja je u nekoj mjeri angažirana”, dodao je Jovev.

Mentori na ovom projektu koji je bio ujedno i njihov diplomski ispit bili su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički.

“Oni su nam pomogli napraviti ovu predstavu tako što su je dramaturški usmjerili. Kao što rekoh ovo je mozaik naših pjesama, naših izraza i ekspresija. To je bilo jako razbarušeno, a onda je Rade to nekako dramaturški poređao. Tako je sve od početka do kraja postala smislena cjelina. Raditi sa njima je bilo, kao i uvijek, veoma inspirativno”, objasnio je Jovev dodajući kako je nastao ovaj nesvakidašnji duo.   

 

Ističe da je riječ o proizvodu zajedničkog umjetničkog sazrijevanja.

“Uz to što smo i kolege, ujedno smo i prijatelji. To je sferu diplomskog ispita dobilo kasnije, ali mi smo i ranije stvarali te pjesme koje su iskaz naših života, ljubavnih problema i pozicije mladog čovjeka, svega onoga što to nosi sa sobom, stresa koji to podrazumijeva. Počeli smo se zajedno smijat tome i tako je sve krenulo”, dodao je on.

Večeras zatvaranje

Večeras će „Barski ljetopis“ biti i zatvoren i to koncertom Duvačkog i gudačkog ansambla Crnogorskog simfonijskog orkestra, koji će nastupiti u 20h u sali Doma kulture.

Publika će moći da čuje kompozicije autora kao što su Bah, Pjacola i Krespo.

Nakon toga, od 21.30h u Dvorcu kralja Nikole počeće konferencija „Festivali u doba korone“. Svoja gledišta o datoj temi i ovogodišnjim planovima, u odnosu na okolnosti epidemije, kao i o pitanjima pozicije, uticaja, značaja mjesta i smisla festivala u kriznim vremenima izložiće predstavnici najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније