Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

20. 10. 2020. 21:02 >> 21:02

DRUGO VEČE FESTIVALA

Publika u Mojkovcu ostala privržena filmskoj umjetnosti

Dok su mnogi festivali u regionu i svijetu, zbog pandemije virusa korona, odgođeni ili se održavaju onlajn, u Mojkovcu drugo veče za redom održava se 45. festival „Mojkovačka filmska jesen“, uz prisustvo publike koja je, iako razrijeđena, ostala privržena filmskoj umjetnosti.

Da nije sve potaman, i pored dobre organizacije, osjeća se po nedostatku aktera filmova. Mojkovac je navikao na glumce koji krajem septembra ili tokom oktobra dođu na festival, prošetaju gradom, svrate u neki od restorana gdje se pomiješaju sa građanstvom, uslijede nova poznastva i fotografije koje će dugo podsjećati na protekli festival.

Ipak, i ove godine iako su, zbog pomenutih okolnosti, izostali glumci,režiseri i drugi protagonisti filma to neznači i da su zaboravili mojkovački Festival glumca. Tako su se putem video linka mojkovačkoj publici obratili sarajevski reditelj Pjer Žalica, te glumci Emir Hadžihafizbegović i Jasna Žalica. Oni su imali zajedničku poruku da se i u teškim vremenima dobre stvari ipak dešavaju, a ovo što se dešava u Mojkovcu je jedan od tih stvari.

Druge večeri prikazana je komedija „Koja je ovo država“ hrvatskog reditelja Vinka Brešana u kojoj su uloge tumačili: Gorana Bogdan, Nikša Butijer, Lazar Ristovski, Sebastian Cavazza, Goran Navojec, Branko Cvejić, Iva Mihalić, Krešimir Mikić...

Progonjen prošlošću i razočaran u ono što je Hrvatska postala, general Mikić sanja i mašta o svom samoubistvu, a ministar policije se bori sam sa sobom i onim što je politika od njega napravila, te se dobrovoljno zatvara u zatvorsku ćeliju, jer smatra da mu je tamo mjesto.

U fokusu su ogorčeni pripadnici starije generacije koji se iz revolta prema vlasti odlučuju na opasan i nesvakidašnji korak-iskopavaju bivšeg predsjednika Hrvatske ,Tuđmana! Kroz film im postaje jasno da svaka odluka koju žele sprovesti zavisi od političara,kojima je važno samo jedno-ostati na vlasti bez obzira na cijenu koju treba platiri.

Večeras je na repertoaru crnogorska drama „Grudi“ Marije Perović.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније