Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

22. 10. 2020. 09:10   >>  16:34

FILMSKI FESTIVAL

"Grudi" oduševile mojkovačku publiku

U okviru Mojkovačke filmske jeseni sinoć je prikazana drama „Grudi“ rediteljke Marije Perović. Žiri neće imati lak posao prilikom dodjela nagrada, jer su u prikazanim filmovima prva tri dana glumačka ostvarenja bila na veoma visokom nivou kazao je autor filma o književnuku Božu Bulatoviću Mirko Jakovljević. Seriju je, podsjetimo, u koprodukciji sa Radio-televizijom Crne Gore realizovala producentska kuća Meander pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore i uz učešće Open Box Studija.

Film Marije Perović vodi nas u Nikšić, na proslavu 25 godina mature i prati  tri drugarice koje se okupljaju  tim povodom. Likovi su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni antijunaci, roditelji i oni koji pokušavaju  da se ostvare kao roditelji. Jedna od ključnih tema je borba protiv kancera dojke. Tema priče je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, a dramski razlog bolest, tako da se skreće pažnja na vrline i mane savremenog društva:tempo života,trka za afirmisanjem, opstanak,prijateljstvo,podrška,generacijski sukob i želja za boljim životom.

Marija Perović i Jelena Đukić se nalaze na Balkanskom festivalu u Izmiru odakle su pozdravile festivalsku publiku u Mojkovcu, poručivši da više vole da film govori o njima nego li da one govore o filmu.

Uloge u ovom novom filmskom poduhvatu prve žene filmskie i televizijskie rediteljke u Crnoj Gori,tumačili su: Dubravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Peđa Bjelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović, Aleksandar Đurica.

U pratećem programu festivala centralno mjesto zauzeo je dokumentarni film Mirka Jakovljevića posvećen crnogorskom književniku Božu Bulatoviću.

O njemu i njegovom djelu svjedoče Bulatovićevi savremenici Radoslav Rotković, Milorad Stojović i drugi, a stihove govori Ljiljana Jokić i Radoslav Medojević.

„Ovogodišnja 45. Mojkovačka filmska jesen biće upamćena, po kvalitetnim filmovima, odličnoj organizaciji uprkos pandemiji korona virusa, i po bogatom pratećem programu. Naime, organizatori su se potrudili da se ljubiteljima filmske umjetnosti, osim izložbe karikatura Darka Drljevića i scensko - poetskog performansa „Noć skuplja vijeka“ u izvođenju barda crnogorskog glumišta Slobodana Marunovića  prikažu i dva dokumentarna ostvarenja. Jedan je film posvećen književniku Božu Bulatoviću, u režiji moje malenkosti a drugi je dokumentarno ostvarenje posvećeno Crnoj Gori reditelja Koni Šulca čiji je pokrovitelj Michael Bader. Prikazivanjem dva dokumentarna ostvarenja napravljen je značajan iskorak kada je mojkovački festival u pitanju. Jasno se vidi namjera organizatora da se u narednim godinama, u susret jubilarnom 5o festivalu, na repertoaru, pored filmova u takmičarskom dijelu, svakodnevno emituju i dokumentarci“, istakao je Jakovljević.

Jakovljević je kazao da žiriju neće biti lako pri odabiru. 

„Vjerujem da će u godinama koje dolaze taj potez biti pravo osvježenje i naići na odobravanje kod publike. Zadovoljstvo se i vidjelo kod posjetilaca koji su, moram da naglasim, ispoštovali sve mjere NKT-a. Inače, mislim da je ovogodišnji festival, iako su ostala dva takmičarska dana, već ispunio očekivanja i opravdao visok rejting stican godinama. Žiri neće imati lak posao prilikom dodjela nagrada jer su u prikazanim filmovima prva tri dana glumačka ostvarenja bila na veoma visokom nivou. Uostalom posvećena festivalu mojkovačka publika zaslužuje da pogleda najbolja regionalna filmska ostvarenja“ ocijenio je Jakovljevic.

Večeras će biti prikazan film“Mater“ reditelja Jure Pavlovića koji je rađen u kooprodukciji Hrvatske, Srbije,Francuske i Bosne i Hercegovine.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније