Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Izvor: RTK ]

28. 10. 2020. 11:26   >>  11:27

PEĆ

Gran pri monodrami "Potonja ura Njegoševa”

Monodrami “Potonja ura Njegoševa” koju izvodi glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović, pripao je Gran pri festivala monodrame Monoakt, koji je sinoć završen u Peći.

Iako je predstava od premijere 1988. godine izvedena više od 1500 puta širom svijeta i dobila brojne nagrade, za Marunovića je važno, kaže, i ovo priznanje, kao i samo učešće na ovom festivalu u okolnostima koje diktira pandemija koronaVirusa.

“Ova nagrada  je još jedna satisfakcija i potvrda da je Njegoševa misao velika, neprevaziđena, da ne priznaje ni granice ni prostore ni vrijeme”, kaže Marunović.

Podsjećajući da je u svojoj dugogodišnjoj karijeri sa Crnogorskim narodnim pozorištem iz Podgorice često igrao na sceni pećkog pozorišta, zadovoljan je što su ljudi u publici sinoć, većinom mladi, razumjeli predstavu.

“Veliko mi je zadovoljstvo što su mnogi razumjeli naš jezik, a drugi su mi rekli da su razumjeli predstavu na osnovu emocija koje su dolazile sa scene preko riječi velikog vladike Petra Drugog Petrovića Njegoša, koje je Slobodan Tomović, kao vrsni poznavalac Njegoševog djela utkao u ovo dramsko djelo, a režirao Blagota Eraković”, ističe Marunović.

“Predstavu sam igrao širom svijeta, jednako je razumiju u Australiji, Americi, Švedskoj, Francuskoj, u nekom selu, bilo kojem prostoru gdje ta riječ odzvanja suštinski, esencijalno i tiče se svakog čovjeka na ovoj planeti. Njegoš je svjetski, univerzalan pisac. Ono o čemu on govori i pjeva u svojim djelima je vaseljenska priča o životu, smrti, sudbini, Bogu, ljubavi, svemu onome što svakog čovjeka u životu opterećuje.

Na programu 12. Internacionalnog festivala  Monoakt bilo je  pet predstava pozorišta iz Bugarske, Kosova, Hrvatske i Crne Gore”, dodaje glumac.

I pored svih teškoća u organizaciji Festivala i odgađanja od juna do danas, organizatori su zadovoljni realizovanim.

“Imali smo dobar program, dobro smo svi sarađivali. Ovim festivalom otvorili smo vrata pozorišta nakon pause od nekoliko mjeseci i već sad počinjemo da pripremamo festival za narednu godinu, nadamo se u boljim okolnostima”, kazao je direktor Festivala Monoakt Mentor Zumberaj. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније