Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Izvor: Pobjeda ]

04. 12. 2020. 08:28   >>  08:28

NA ONLAJN PLATFORMI

„Quo vadis, Aida?“ i za crnogorsku publiku

Film „Quo vadis, Aida?“, rediteljke i scenaristkinje Jasmile Žbanić, dostupan je od danas na onlajn platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba za gledaoce u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, kao i na Kosovu.

Kandidat Bosne i Hercegovine za Oskara, ratna je drama o Srebrenici. Osim srpske glumice Jasne Đuričić u naslovnoj ulozi, u filmu igraju i Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Rajmond Thiri, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Edita Malovčić…

Radnja filma događa se u Bosni u julu 1995. godine, a prati sudbinu Aide, nekadašnje profesorke, koja radi kao prevodilac za mirovne snage Ujedinjenih nacija u Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji zaštitu traže u bazi UN. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi, na osnovu čega pokušava da spase porodicu od sigurne smrti.

Kako je kazala Jasmila Žbanić, a prenosi SEEcult, osjećala je veliku odgovornost radeći taj film.

“On je pravljen sa namjerom da o teškim temama naše prošlosti progovorimo na način koji će omogućiti da se bolje vidimo i razumijemo. Potrebno nam je svima više empatije i solidarnosti”,navela je Žbanić.

Film je početkom septembra imao svjetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu, na kojem je osvojio tri nezvanične nagrade. Američka premijera „Quo vadis, Aida?“ bila je na Toronto film festivalu, a film je prikazan u međuvremenu i na drugim internacionalnim festivalima, dok je u Antaliji nedavno dobio nagradu za najbolji internacionalni igrani film. Na El Gouna filmskom festivalu u Egiptu dobio je Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić dobila nagradu za najbolju žensku ulogu. Posljednju nagradu film „Quo vadis, Aida?“ osvojio je na 21. Aras film festivalu u Francuskoj.

Novi film Jasmile Žbanić u bioskopskoj je distribuciji u Bosni i Hercegovini od oktobra, a i pored toga što još nije počelo prikazivanje na teritoriji Republike Srpske, već dugo je najgledaniji film u zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније