Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Klix.ba ]

06. 07. 2021. 09:30   >>  09:31

RIČARD DONER

Preminuo režiser "Supermena", "Smrtonosnog oružja"...

Holivudski režiser Ričard Doner, koji je potpisivao režiju prvog "Supermana", kao i poznate filmske franšize "Smrtonosno oružje", preminuo je juče u 91. godini.

Njegov prvi veliki uspjeh dogodio se s filmom "The Omen" iz 1976. godine, a kasnije je producirao filmove "Free Willy" i "The Lost Boys".

Steven Spilberg, koji je napisao priču na kojoj su se temeljili "Goonies", rekao je za "Variety" da je Doner "nadaren za toliko žanrova".

"Biti u njegovom krugu bilo je slično druženju s vašim omiljenim trenerom, najpametnijim profesorom, najžešćim motivatorom, najljubaznijim prijateljem, najdubljim saveznikom", rekao je Spilberg.

Doner je rođen u Bronksu u Njujorku, a karijeru na televiziji započeo je početkom 1960-ih, uključujući i antologijsku seriju "Zona sumraka" i špijunski triler "The man from Uncle".

Ali tek sredinom 1970-ih on je ostavio trag u Holivudu. Njegov rad na Supermanu iz 1978. godine u kojem glumi Kristofer Riv često se smatra prvim modernim filmom o superherojima.

Doner je 1985. godine režirao i producirao "The Goonies". Komedija priča priču o grupi djece koja traže skriveno blago i postala je kultni klasik.

Mnogi su na društvenim mrežama odali počast Doneru.

Glumac Mel Gibson, koji je glumio u Donerovoj franšizi "Smrtonosno oružje", kao i u filmu "Teorija zavjere" rekao je za Variety da je Doner "bio velikodušan u srcu i duši, što je dijelio sa svima koji su ga poznavali".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније